В КСУ хочуть оскаржити деякі положення Виборчого кодексу

Читать на русском
До Конституційного суду надійшло подання групи нардепів, в якому оскаржені положення Виборчого кодексу про проведення виборів виключно за пропорційною системою.
фото Українська правда

До Конституційного суду надійшло подання 45 народних депутатів щодо конституційності окремих положень Виборчого кодексу, які стосуються проведення виборів за пропорційною системою.

Про це повідомила пресслужба суду в п'ятницю, 12 лютого.

Зміни до Виборчого кодексу: чи відповідають ініціативи КонституціїЗміни до Виборчого кодексу, які планує розглянути Верховна рада, не відповідають повною мірою вимогам Конституції, вважає експерт.

«До Конституційного Суду України 12 лютого 2021 року надійшло конституційне подання 45 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Виборчого кодексу України», - йдеться в повідомленні.

Автори клопотання просять визнати книгу третю «Вибори народних депутатів України» (статті 133 - 191 розділів ХХІІІ - ХХХІ), підпункт 2 пункту 2 розділу ХХХХII «Прикінцеві та перехідні положення» Виборчого кодексу України такими, що не відповідають Основному Закону.

У той же час представник Верховної ради в КСУ, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Ольга Совгиря в своєму каналі Telegram уточнила, що в поданні групи депутатів оскаржені ряд положень Виборчого кодексу, згідно з якими вибори народних депутатів проводяться виключно за пропорційною системою.

«Народні депутати вважають, що вилучення із законодавства можливості проведення виборів за мажоритарною системою обмежує конституційні виборчі права громадян, а також «містить ознаки узурпації влади»», - написала Совгиря.

Вона додала, що також в поданні оскаржений пункт прикінцевих та перехідних положень Кодексу, згідно з якими втрачав силу Закон України «Про вибори народних депутатів України».

Нагадаємо, в Україні з січня 2020 року почав діяти новий Виборчий кодекс.

У липні того ж року Рада внесла правки до Виборчого кодексу. Пізніше зміни до Кодексу ініціювало МВС, однак парламент їх відхилив.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: