СБУ з початку 2020 року викрила понад 90 спроб вербування жителів Донбасу спецслужбами РФ

Читать на русском
Найчастіше від українців вимагали збирати та передавати інформацію про дислокацію та переміщення військових підрозділів, персональні дані військовослужбовців Збройних сил України та співробітників правоохоронних органів
Служба безпеки УкраїниLIGA.net

Контррозвідка Служби безпеки України з початку 2020 року по березень 2021 року зафіксувала понад 90 спроб вербування жителів Донецької та Луганської областей співробітниками спецслужб Росії.

Про це повідомляє пресслужба Донецької обласної державної адміністрації.

Переважним чином, росіяни намагаються вербувати українців, які приїжджають в Росію у своїх справах. Так, контррозвідкою встановлені факти, коли українців затримували під час проходження паспортного та митного контролю під виглядом додаткової перевірки документів, після чого співробітники російських спецслужб намагалися схилити українців до роботи на РФ.

Найчастіше від українців вимагали збирати та передавати інформацію про дислокацію та переміщення військових підрозділів, персональні дані військовослужбовців Збройних сил України та співробітників правоохоронних органів. При цьому росіяни діяли переважно погрозами та залякуванням.

СБУ прозвітувала про результати роботи за рік: наскільки змінилися показникиСБУ в 2020 році відкрила 2,6 тисячі кримінальних проваджень і направила 961 обвинувальний акт до суду.

В СБУ нагадали, що робота на окупантів карається 15 роками тюремного ув'язнення, якщо громадянин не заявив органам про факт свого вербування добровільно.

«Наголошуємо, що громадянин України, який не вчинив на виконання злочинного завдання, отриманого від представників іноземної спецслужби, жодних дій і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними, звільняється від кримінальної відповідальності», - додали у спецслужбі.

Нагадаємо, з 2014 року СБУ відкрила понад 16 тисяч справ за державну зраду і тероризм. В основному вони пов'язані з окупацією і російською агресією.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: