У яких країнах призупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca

Читать на русском

Близько 16 країн світу призупинили вакцинацію від коронавірусу препаратом британсько-шведської компанії AstraZeneca. Серед можливих причин – поява серйозних побічних ефектів або навіть смерті пацієнтів. У компанії водночас заявили, що їхня вакцина безпечна, ефективна і пройшла всі потрібні випробування. Які країни тимчасово призупинили вакцинацію і чому – на інфографіці «Слово і діло».

В Австрії призупинили вакцинацію однією з партій AstraZeneca. Ускладнення після щеплення виникли у двох співробітниць однієї з клінік. 49-річна жінка померла внаслідок серйозних порушень згортання крові. У 35-річної жінки розвинулася тромбоемболія легеневої артерії.

У Таїланді, Данії, Ісландії вакцинацію AstraZeneca призупинили через появу тромбів у людей, яких прищепили. Скільки триватиме пауза у вакцинації – невідомо. Очевидно, доки Європейське агентство з лікарських засобів не закінчить розслідування інцидентів. На даний момент зв'язок між смертями, ускладненнями і вакцинацією не доведений.

Проте на тлі таких повідомлень деякі країни – Норвегія, Румунія, Кіпр, Болгарія, Естонія, Литва, Латвія, Люксембург – призупинили вакцинацію AstraZeneca як запобіжний захід. В Італії, як і в Австрії, не використовуватимуть певні партії вакцини.

У компанії AstraZeneca запевнили, що вакцина безпечна. У Всесвітній організації охорони здоров'я теж кажуть, що немає причин відмовлятися від препарату – причинно-наслідковий зв'язок між ускладненнями і вакцинацією не встановлений. Призупинення використання AstraZeneca назвали «запобіжним засобом».

Хоче повернути виробникові один мільйон доз цього препарату Південно-Африканська Республіка. Але тут річ не в побічних ефектах: клінічні випробування показали, що вакцина малоефективна проти місцевого мутованого штаму коронавірусу.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, які можливі побічні ефекти від COVID-вакцин.

Також ми писали, що вже відомо про запровадження паспорта COVID-вакцинації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: