Паспорт COVID-вакцинації стане реальністю: що вже відомо

Читать на русском
В Європі готуються запровадити паспорти вакцинації від коронавірусу. Що вже відомо і чи буде такий документ в Україні.
news.sky.com

Паспорт вакцинації від коронавірусу, схоже, стане реальністю. Наприкінці лютого відбувся саміт глав держав Європейського Союзу і за його підсумками канцлерка Німеччини Ангела Меркель повідомила, що єдиний паспорт ЄС про COVID-вакцинацію планують розробити до літа. «Слово і діло» розібралося, які подробиці про документ уже відомі, а також які країни запроваджуватимуть паспорти.

В ЄС представлять проєкт паспорта вакцинації 17 березня

В Європейській комісії анонсували, що представлять проєкт паспорта вакцинації 17 березня. Попередньо документ отримав назву «цифровий зелений паспорт». «Цифровий зелений паспорт повинен полегшити життя європейців. Метою є поступово дати їм змогу пересуватися в межах Європейського Союзу і за кордоном для роботи або туризму», – сказала президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Поки що планується, що буде створена база даних для реєстрації щеплень і персоналізованого QR-коду для вакцинованих громадян. На створення системи може піти три-чотири місяці.

Документ буде не тільки повідомляти про статус вакцинації, а й містити іншу медичну інформацію: результати тестів на коронавірус, повідомлення про одужання.

COVID-паспорт: в яких країнах мають намір видавати

Гаряче виступають за паспорт вакцинації країни, чия економіка сильно залежить від туризму. Наприклад, ідею активно лобіює Греція. Уряд закликав Європейський Союз запровадити сертифікати COVID-вакцинації, щоб відновити туристичну галузь. «ЄС повинен негайно ввести сертифікат про щеплення. Люди повинні якомога швидше знати, чи зможуть вони поїхати на літні канікули в цьому році. Наша мета – просто звільнити тих, хто отримав імунітет, від повторного тестування на COVID-19 під час в'їзду в Грецію», – заявив міністр туризму країни.

З 14 травня Греція має намір відкрити кордони для іноземних туристів, влада вже повідомила, що будуть раді вітати не тільки людей з негативним результатом тесту на COVID-19, а й тих, хто вже вакцинувався.

Кіпр теж планує дозволяти в'їзд іноземцям, які були вакциновані від коронавірусу, а значить потрібно буде надати якесь документальне підтвердження.

Які можливі побічні ефекти від COVID-вакцинПобічні ефекти вакцин від коронавірусу Covishield, Pfizer, AstraZeneca і Moderna – на інфографіці.

Не проти паспортів вакцинації у Чехії. Там виступають за загальноєвропейський підхід в цьому питанні – однакові правила для всіх. У Міністерстві закордонних справ вважають, що паспорт повинен бути в цифровому форматі і також містити інформацію про тестування.

Іспанія планує до кінця весни ввести цифровий сертифікат вакцинації, щоб туристи могли приїжджати в країну. Хочуть запровадити також паспорти вакцинації у Португалії.

В Ісландії COVID-паспорти почали видавати з 21 січня тим громадянам, які отримали другу дозу вакцини. Є сайт, на якому можна отримати сертифікат про вакцинацію онлайн. Крім того, влада Ісландії має намір визнати всі європейські паспорти вакцинації.

В Ізраїлі «зелені паспорти» після вакцинації від коронавірусу почали видавати 21 лютого. Їхні власники можуть вільно відвідувати готелі, спортзали, місця для дозвілля, а також безперешкодно залишати країну.

Видаватимуть паспорти вакцинації у Польщі – після введення другої дози препарату. Підтвердження про вакцинацію буде у вигляді QR-коду, який можна буде завантажити з особистого кабінету на сайті електронного уряду.

ВООЗ як і раніше проти паспортів вакцинації

У Всесвітній організації охорони здоров'я були проти і першої ідеї – «імунного паспорта», і також послідовно виступають проти паспорта COVID-вакцинації.

Виконавчий директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан заявив, що паспорти вакцинації не слід використовувати для міжнародних поїздок, бо вакцина ще не так широко доступна в світі, а також з етичних міркувань.

Він також зазначив, що стратегія із запровадженням паспорта вакцинації може бути несправедливою щодо людей, які не можуть бути вакциновані з певних причин. А такий документ тільки дозволить «несправедливості ще більше вкоренитися в системі».

В Європі теж є деякі побоювання щодо ідеї з паспортом вакцинації. «Є певні особи, які не можуть отримати щеплення з медичних причин, наприклад, алергіки і вагітні жінки. У деяких країнах певні етнічні меншини більше схильні відмовлятися від вакцинації, а це значить, що ці групи можуть бути ненавмисно виключеними з процесу», – сказала директорка Центру демографічних наук імені Леверхалм Оксфордського університету Мелінда Міллз.

Детальніше про мінуси запровадження паспорта вакцинації можна прочитати тут.

Чи запровадять паспорти вакцинації в Україні

У січні, коли ще навіть не розпочалася вакцинація від коронавірусу, очільник МОЗ Максим Степанов говорив, що громадяни України будуть отримувати паспорти або інші документи аналогічні тим, які видаватимуть в Євросоюзі.

Рік із COVID-19 в Україні: як змінювалася кількість інфікованих та померлихРік тому в Україні був зареєстрований перший випадок коронавірусу. На інфографіці – помісячна динаміка захворюваності та смертності від COVID-19.

Тепер, коли запровадження паспорта вакцинації в Європі стає більш реальним, його появу в Україні допускає і президент Володимир Зеленський. «Моє розуміння просте: ми повинні мати дзеркальні відносини, паритетні, чесні відносини з країнами, особливо нашими сусідами – з країнами ЄС. Якщо вони будуть пускати з якимось штампом або паспортом, підтвердженням вакцинації, ми повинні робити те ж саме, ми повинні мати дзеркальні відносини», – сказав він.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що створити паспорт вакцинації можна буде на основі електронного реєстру на порталі «Дія»: «Ми дуже далеко просунулися як держава в цифровій трансформації. На мою думку, найкращий варіант, він найнадійніший, це електронна верифікація вакцинованої людини. Будь-який папірець навіть з голограмою можна підробити, але коли є QR-код і є єдиний електронний реєстр – це простий і надійний спосіб верифікації вакцинованих осіб».

А ось головний санітарний лікар Віктор Ляшко вважає, що говорити про паспорт COVID-вакцинації передчасно. «У світі вакцинували двома дозами вакцини від коронавірусу 0,8% людей. Вільного доступу до вакцини немає. Тому впроваджувати якісь обмеження передчасно. Не може бути зараз жодних привілеїв для вакцинованих», – сказав він в ефірі одного з телеканалів.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: