США призупиняє поставки вакцини AstraZeneca в Європу – Reuters

Читать на русском
Призупинення постачань вакцини стає новим ударом по вакцинаційному плану ЄС, який з січня страждає від постійних затримок постачань вакцини
AstraZenecaReuters

Вашингтон повідомив Європейському Союзу, що не буде здійснювати постачання вакцини від коронавірусу розробки AstraZeneca COVID-19, вироблених в Сполучених Штатах.

Про це повідомляє 11 березня інформаційне агентство Reuters з посиланням на власні джерела серед чиновників Європейського Союзу.

«США заявили нам, що не будуть постачати вакцини AstraZeneca в ЄС», - розповів агентству високопоставлений європейський чиновник, який брав участь у переговорах між ЄС і США.

Призупинення постачань вакцини стає новим ударом по вакцинаційним планам ЄС, який з січня страждає від постійних затримок постачань вакцини. Незадовго до цього компанія AstraZeneca повідомила ЄС, що скоротить свої постачання в другому кварталі як мінімум наполовину - до менш ніж 90 мільйонів доз. Однак натомість компанія запропонувала перекрити нестачу вакцинами, виробленими за межами Європи, в тому числі в Сполучених Штатах.

Ще одне джерело з дипломатичного корпусу ЄС повідомило агентству, що Європейська комісія заявила дипломатам держав-членів Євросоюзу на зустрічі в Брюсселі 10 березня, що блок не повинен очікувати будь-якого експорту зі Сполучених Штатів.

«В принципі ситуація така, що будь - який експорт - це складно, але є бажання поговорити», - сказав дипломат.

Як компанія AstraZeneca, так і Білий дім відмовилися якось коментувати цю інформацію.

Які можливі побічні ефекти від COVID-вакцинПобічні ефекти вакцин від коронавірусу Covishield, Pfizer, AstraZeneca і Moderna – на інфографіці.

Причини такої позиції США поки що невідомі, оскільки офіційні представники Євросоюзу також не горять бажанням давати будь-які коментарі. Відзначається, що позиція США може поставити під загрозу спроби AstraZeneca наблизити поставки до своїх контрактних зобов'язань з ЄС у розмірі 180 мільйонів доз у другому кварталі.

Раніше повідомлялося про те, що в Данії прийняли рішення на два тижні призупинити використання вакцини від коронавірусу компанії AstraZeneca після того, як у деяких пацієнтів після щеплення розвинулися тромби.

Раніше Австрія призупинила використання однієї з партій поставленої в країну вакцини від AstraZeneca через смерть вакцинованої жінки та важких післявакцинаційних ускладнень в іншої.

З 5 березня влада Угорщини призупинила кампанію з вакцинації препаратом від COVID-19 AstraZeneca - це пов'язано з технічними проблемами оповіщення громадян.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: