Радуцький поскаржився на занадто низькі темпи вакцинації

Читать на русском
Радуцький також озвучив низку причин, через які вакцинаційна кампанія рухається дуже повільно
Михайло РадуцькийФото ТСН

В Україні кампанія з вакцинації проходить в три рази повільніше, ніж спочатку планувалося Міністерством охорони здоров'я, в той час, як на території західних областей України складається загрозливе епідеміологічне становище.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат від «Слуги народу» Михайло Радуцький на своїй сторінці у Facebook.

Радуцький зазначив, що в той час, як Європу і захід України захльостує третя хвиля коронавірусу, вакцинація йде занадто повільно.

«Зупинити епідемію може тільки колективний імунітет. А його можна досягти тільки завдяки вакцинації більшості населення. Але поки цей процес в три рази повільніше, ніж планував МОЗ. Щеплено трохи більше ніж 20 тисяч українців», - констатував депутат.

Радуцький назвав низку причин, через які вакцинаційна кампанія рухається дуже повільно. Це брак мобільних бригад медиків, відсутність мотивації для особового складу цих бригад працювати на повну потужність і незацікавленість місцевої влади.

Як записатися до листа очікування вакцинації від COVID-19 через «Дію» або за номером телефону МОЗМОЗ спільно з Мінцифри запустили програму запису до листа очікування вакцинації від коронавірусу. Ми розібрались, як це зробити телефоном або через додаток Дія.

«Розрахункова «потужність» однієї бригади становить 80-100 щеплень на добу. Тобто теоретично ми можемо вийти на рівень 15-20 тис. щеплень на добу. Але чи мотивовані бригади працювати на максимальну потужність? Тариф національної служби здоров'я за кожне перше щеплення становить 25 грн, 65 грн за друге (8 тис.грн сплачується на етапі формування бригади). Гроші йдуть не безпосередньо медикам, а на рахунок лікарні. А вже керівництво вирішує, скільки та кому платити, хто заслуговує премію. З деяких регіонів надходить тривожна інформація - медикам з бригад обіцяли премії, але люди так і не розуміють, чи отримають ці кошти», - додав депутат.

Радуцький вважає що потрібна фінансова мотивація безпосередньо працівників мобільних бригад.

«Медики повинні бути зацікавлені в тому, щоб прищепилася якомога більша кількість людей. Один з рецептів - зафіксувати відповідну норму в колективному договорі працівників медичного закладу», - переконаний він.

Раніше глава держави Володимир Зеленський зажадав збільшити темпи вакцинації від коронавірусу в Україні - президент запропонував залучити для цього мобільні бригади.

У чергу на вакцинацію від коронавірусу записалося понад 190 тисяч громадян.

Зазначимо, що щеплення від коронавірусу отримали 19 тисяч 118 осіб. Глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що такі показники свідчать про відставання від плану.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: