Суд присяжних: як працює у різних країнах

Читать на русском

В Україні в рамках судової реформи планують запровадити суд присяжних. Це обіцяв і президент Володимир Зеленський, і уряд Дениса Шмигаля. Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що два законопроєкти вже розроблені і він розраховує, що парламент ухвалить їх навесні-влітку. «Слово і діло» пропонує подивитися на світову практику в цьому питанні.

До речі, в Україні і зараз існує можливість, щоб цивільні і кримінальні справи розглядали присяжні – цього може вимагати сторона звинувачення. У присяжні беруть не кого завгодно, а тільки громадян, які погодилися на цю роль.

Присяжний повинен бути громадянином України віком від 30 до 65 років, володіти державною мовою і постійно проживати на території, на яку поширюється юрисдикція суду. Присяжні отримують грошову винагороду, цей час роботи зараховується до трудового стажу.

Цивільні і кримінальні справи розглядають присяжні у США. Суд відбувається у такому складі: один суддя і 12 присяжних. Присяжний повинен бути громадянином США, володіти англійською мовою і не мати судимості за кримінальні злочини.

Під час розгляду кримінальних справ присяжні в США, зазвичай, виносять вердикт винна чи невинна особа, а суддя вже безпосередньо призначає покарання. У цивільних справах присяжні можуть призначити покарання – визначити розмір збитку або штрафу.

У Франції суд присяжних може розглядати тільки кримінальні справи. У такому випадку на засіданні присутній головуючий суддя, 2 професійних судді і 9 присяжних. На засіданні присяжний повинен відповісти на запитання, яке сформулює глава суду, наприклад, винен чи невинен обвинувачений. Цікаво, що вирок від суду присяжних у Франції не можна оскаржити в апеляційному суді.

У Німеччині іноді кримінальні справи може розглядати суд присяжних. Тоді на засіданні присутній один головуючий суддя і 2 присяжних.

У Казахстані кримінальні справи теж може розглядати суд, що складається з головуючого судді і 10 присяжних. Однак на практиці така модель застосовується рідко, адже для розгляду справи в такому форматі підсудному повинно загрожувати довічне ув'язнення або смертна кара. Суддя і присяжні разом приймають рішення про винуватість підсудного і визначають йому міру покарання (тому є ризик тиску з боку судді).

Нагадаємо, докладніше про обіцянку Володимира Зеленського щодо запровадження суду присяжних можна прочитати у нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: