Зеленський не підписав закон про викривачів корупції

Читать на русском
Зеленський відправив закон в Раду зі своїми пропозиціями, оскільки в документі виявлено ряд неконституційних моментів
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський ветував прийнятий Верховною Радою на початку лютого закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів».

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

У повідомленні вказується, що Зеленський повернув закон на доопрацювання в Раду з низкою своїх пропозицій.

«Документом впроваджується функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів як бази даних, в яку буде вноситися після повідомлення викривачами інформація про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, а також інформація про осіб, що мають статус викривачів, в тому числі їхні персональні дані та інформація про стан і результати розгляду повідомлених ними можливих фактів корупційних діянь»- йдеться в повідомленні.

Єдиний портал повідомлень про корупцію: хто в Раді не підтримав створенняЗа створення Єдиного порталу повідомлень про корупцію голосували Слуга народу, Голос, Європейська солідарність і позафракційні.

Водночас, вказують в ОПУ, є низка моментів, які вимагають врегулювання. Не визначені цілі обробки даних про викривачів, не врегульовані питання щодо внесеного обсягу даних, порядок їхнього захисту, випад, підстави для доступу та коло осіб, які мають доступ. Загалом, такий стан речей не відповідає Конституції України.

«Вето застосовано через пропозиції вносити викривачів до Єдиного реєстру, але не передбачено ніякої захисту прав викривачів. Ми повинні захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їх безпеки, як в цивілізованих країнах. Будь-яка людина має право звернутися до правоохоронних органів, щоб повідомити про корупційні діяння», - заявив сам Зеленський.

Нагадаємо, 4 лютого стало відомо, що в Україні з'явиться Єдиний портал повідомлень про корупцію. Верховна рада схвалила відповідний законопроєкт у другому читанні. Раніше, в жовтні 2019 року Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт №1010 про грошову винагороду викривачам корупції.

Відзначимо, посол Франції в Україні Етьєн де Понсен повідомив, що країни-члени G7 розчаровані станом боротьби з корупцією в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: