НАЗК вимагає поновити на посаді викривача корупції в «Енергоатомі»

Читать на русском
Голова НАЗК вніс припис керівництву Енергоатому через незаконне звільнення Олега Поліщука після його звернення до НАБУ щодо виявлених фактів корупції. Ще один припис направлено прем'єру Денису Шмигалю.
Олег Поліщукфото facebook.com/oleg.polisuk

Голова НАЗК Олександр Новіков вніс припис керівництву «Енергоатому» через незаконне звільнення Олега Поліщука після його звернення до НАБУ щодо виявлених фактів корупції. Ще один припис направлено прем'єр-міністру Денису Шмигалю.

Про це повідомила пресслужба НАЗК в середу, 3 березня.

«Пересаджати усіх корупціонерів»: як генпрокурорка Венедіктова виконує волю президентаАнтикорупційні органи правопорядку після звільнення керівника САП мають тісну співпрацю з Офісом генпрокурора у низці гучних справ, оскільки в них потрібен підпис його керівництва.

Як повідомляється, НАЗК внесло припис прем'єр-міністру Денису Шмигаль щодо усунення порушень антикорупційного законодавства в діяльності ДП «НАЕК «Енергоатом».

Ще один припис внесено в.о. президента державного підприємства Петру Котіну.

Він стосується звільнення Олега Поліщука з посади голови Дирекції щодо запобігання і протидії корупції ДП «Енергоатом». Накази про звільнення Поліщука підписував саме Котін.

«У приписі вимагається скасувати ці незаконні накази та поновити уповноваженого на посаді», – йдеться в повідомленні НАЗК.

У відомстві нагадали, що звільнення уповноважених осіб з ініціативи керівництва повинно узгоджуватися з НАЗК.

«Однак, керівництво ДП «НАЕК «Енергоатом» не надіслало до НАЗК відповідний запит. Також ДП мало повідомити НАЗК про притягнення уповноваженого до дисциплінарної відповідальності не пізніше 2 днів із моменту прийняття наказу. Однак і цього не було зроблено», – сказано в повідомленні.

Крім того, звертають увагу у НАЗК, звільненню Поліщука передувало його звернення до НАБУ. Поліщук, зокрема, заявив про виявлені факти корупції з боку посадових осіб «Енергоатомі». Після цього він отримав статус викривача.

«Закон забороняє звільняти чи притягувати до дисциплінарної відповідальності викривача за повідомлення про можливі факти корупції. Аби встановити об’єктивну істину в цій справі, НАЗК надіслало до «НАЕК «Енергоатом» запити на надання інформації. Проте керівництво підприємства відмовилося їх виконувати», – підсумували антикорупціонери.

Відзначимо, на рішення НАЗК сам Олег Поліщук сьогодні відреагував у Facebook.

«...Переконаний, приписи будуть лише наростати. І панове, готуйте службове розслідування про те хто саме порушив», – написав він.

Нагадаємо, у лютому НАБУ провело обшуки в «Енергоатомі». Пізніше на підприємстві повідомили, що обшуки були пов'язані з проведенням у серпні 2020 аукціону з продажу електроенергії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: