Законопроєкт Кабміну про НАБУ: Малюська розповів, чому запропонували звільнити Ситника

Читать на русском
Законопроєкт з нормою про звільнення директора НАБУ Ситника може сподобатися депутатам більше, сказав Денис Малюська.
Слово і діло

Кабмін запропонував парламенту законопроєкт з нормою про звільнення директора НАБУ Артема Ситника, на випадок, якщо цей варіант вирішення проблеми сподобається депутатам більше, ніж інші. Основне завдання – прискорити виконання вимоги Міжнародного валютного фонду до отримання першого траншу привести статус НАБУ у відповідність з Конституцією.

Про це в інтерв'ю «Слово і діло» заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Юрист оцінив шанси проходження в Раді змін до Конституції щодо звільнення директора НАБУСитник, швидше за все, буде на посаді ще рік, а от про призначення його наступника варто подумати вже зараз.

«Безумовно, опція змін до Конституції – це план А, ми про це неодноразово говорили. Але він затягнувся і немає стовідсоткової гарантії, що цей план виявиться успішним. Конституційний суд зараз наполовину заблокований, працює зараз повільно. Плюс для внесення змін до Конституції потрібно 300 голосів, яких невідомо чи набереться під час голосування, це з одного боку. З іншого боку, у нас є умови кредитування від Міжнародного валютного фонду, які передбачають, що ми повинні привести статус НАБУ у відповідність до Конституції до отримання першого траншу (prior actions). Відповідно, однозначно ми не можемо поставити зміни до Конституції як prior action, тому що сама процедура займає набагато більше часу», – сказав Малюська.

Він також нагадав, що в Раді є законопроєкт, за яким за Ситником залишаться його повноваження. «Якщо ця опція краще і набирає більше голосів – будь ласка, нехай парламент її голосує. Для нас насправді не головна ідея – змістити Ситника. Головна ідея – привести у відповідність з Конституцією», – підкреслив міністр.

Нагадаємо, 15 лютого уряд схвалив законопроєкт, який дозволяє звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

У НАБУ заявили, що ініціатива Кабміну відкриває можливості для повного перезавантаження Бюро і позбавлення його інституційної незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: