У НАБУ відреагували на законопроєкт Кабміну, який дозволяє звільнити Ситника

Читать на русском
Законопроєкт про Національне антикорупційне бюро, який дозволяє звільнити його директора Артема Ситника, це крок до знищення відомства. Про це заявили в НАБУ.
Фото НАБУ

Урядовий законопроєкт про Національне антикорупційне бюро відкриває можливості для повного перезавантаження НАБУ і позбавлення його інституційної незалежності.

Про це в четвер, 18 лютого, заявили в пресслужбі НАБУ, коментуючи законопроєкт Кабміну, який вже зареєстрований в Раді.

Поступливий Ситник і «біла ворона» НАБУ. Колонка Сергія БережногоІніціатива щодо зняття Ситника – лише увертюра до основної дії – черговій лобовій спробі повністю знищити або роззброїти НАБУ як інструмент боротьби з корупцією.

На думку представників НАБУ, така ініціатива уряду - це «крок до знищення відомства».

У НАБУ заявили, що проаналізували законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України» і знайшли ряд ключових загроз, «наслідком втілення яких стане втрата реальної можливості НАБУ протидіяти і викривати топкорупцію в Україні».

Йдеться, на думку НАБУ, про такі загрози:

  • «Контрольний пакет» голосів в складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує уряд, який, крім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, представленого донорами. Однак остаточне рішення - за КМУ, вища ланка якого, зазначає бюро, складають особи, підслідні НАБУ.

  • Остаточне рішення щодо складу комісії зовнішнього контролю щодо проведення щорічної незалежної оцінки (аудиту) також повністю віддається Кабінету міністрів.

  • Зміна статусу НАБУ - з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом - тягне за собою питання вирішення трудових відносин з працівниками НАБУ, які відібрані на посади за результатами відкритого конкурсу, відзначають в бюро. У НАБУ вважають, що реорганізацію можуть використовувати як привід для зміни кадрового складу.

«Отже, замість консолідації зусиль у боротьбі з топкорупцією, ми вкотре стали свідками чергового об’єднання владного ресурсу задля боротьби з НАБУ. Проте все ж не полишаємо надій на готовність до конструктивної дискусії, вже у Верховній раді, та ухвалення зваженого рішення на користь суспільства. Зі свого боку НАБУ готове долучитися до цієї дискусії», - резюмували в НАБУ.

Нагадаємо, Кабмін 15 лютого підтримав законопроєкт, який дозволяє звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Того ж дня законопроєкт внесли в Раду. Пізніше в ЗМІ з'явилися публікації про те, що звільнення директора НАБУ Ситника за допомогою даного законопроєкту порушує умови меморандуму з МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: