Кабмін підтримав законопроєкт, який передбачає звільнення Ситника – Шабунін

Читать на русском
Кабмін підтримав законопроєкт, який дозволить звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Про це заявив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.
фото РБК-Україна

Уряд схвалив законопроєкт, який дозволяє звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Про це повідомив глава «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін у понеділок, 15 лютого, в Facebook.

Незаконне призначення Ситника: чи потрібна конституційна реформаНаразі врегулювати ситуацію із визнанням незаконним призначення Ситника, можна на рівні закону, і це дозволить уникнути подібних випадків у майбутньому, вважає експерт.

«Сьогодні КМУ проголосував законопроєкт, яким звільняє чинного директора НАБУ. Відповідну правку (про звільнення Ситника) за усної пропозиції одного з міністрів було додано до законопроєкту, який змінює процедуру обрання нового директора НАБУ», - написав він.

За словами Шабуніна, запропонована процедура гарантує президенту Володимиру Зеленському обрання підконтрольного йому директора НАБУ. Крім того, як заявив глава ЦПК, звільнення Ситника - особисте рішення Зеленського. Таким чином він відреагував на початок розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19.

При цьому він висловив думку, що Ситник не може відповідати за можливий зрив COVID-вакцинації, оскільки це не входить в сферу відповідальності НАБУ.

«Провадження зареєстрували кілька днів тому і ще не встигли провести жодної слідчої дії (обшуку, виїмки документів — нічого).Люди, які вклали цей треш президенту, розвели його як дитину. Щоправда це жодною мірою не виправдовує Зеленського. Зрештою, це рішення президента слухати Єрмака, Татарова, Степанова і Авакова, а не самому документи нарешті читати», - додав Шабунін.

Глава ЦПК допускає, що якщо таке рішення щодо Ситника все ж ухвалять, то це порушить меморандум України з Міжнародним валютним фондом. Також події навколо директора НАБУ можу негативно позначитися на відносинах з новою адміністрацією США, додав він.

Нагадаємо, 10 лютого НАБУ почало розслідування щодо закупівлі вакцин від коронавірусу компанії Sinovac. На процедуру розслідування відреагував глава МОЗ Максим Степанов.

У серпні 2020 року КСУ визнав незаконним призначення Ситника головою НАБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: