Звільнення директора НАБУ Ситника порушує умови меморандуму з МВФ – ЗМІ

Читать на русском
Спроба звільнення Ситника загрожує Україні скандалом з МВФ, оскільки дуже грубо порушує положення підписаного в червні 2020 року Меморандуму
Артем СитникНаціональний банк новин

Поправка щодо звільнення Артема Ситника з посади директора НАБУ, ініційована міністром юстиції Денисом Малюською, грубо порушує положення Меморандуму про співпрацю України та Міжнародного валютного фонду, який у червні 2020 року завізували своїми підписами президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Про це повідомляє ZN.UA.

«We will uphold NABU's institutional and operational independence, including by upholding procedures for appointment of its head and maintaining the limited and serious grounds for dismissal of its head, in line with Law No. 2014/1698 - VII», - «Ми будемо підтримувати інституційну та операційну незалежність НАБУ, в тому числі шляхом дотримання процедур призначення його голови та збереження обмежених і серйозних підстав для звільнення його голови відповідно до Закону №2014/1698-VII», цитує видання відповідний пункт Меморандуму.

У цьому законі не міститься пункт про те, що директора НАБУ можна зняти за політичними мотивами - а саме це і намагається зараз зробити міністр юстиції. До речі, сам Малюська вже підтвердив, що законопроєкт з його правкою не отримав схвалення Фонду.

«Він не узгоджений з Міжнародним валютним фондом, дискусії ще тривають. Як мінімум ще тиждень ми будемо погоджувати фінальний текст. І приймати закон ми будемо тільки після отримання узгодження від МВФ. Це наш план. Ми не збираємося від нього відступати... Текст активно дискутується з експертами МВФ», - розповів міністр в ефірі «Суспільного» телеканалу 17 лютого.

Рада зареєструвала законопроєкт про звільнення голови НАБУ Артема СитникаСуспільне

Малюська посилається на рішення Конституційного Суду України, яким указ президента Петра Порошенка про призначення Ситника був визнаний неконституційним. Більш «м'який» варіант законопроєкту Рада «загорнула», тому Кабмін подав новий законопроєкт, в якому передбачено негайне звільнення Ситника.

«Офіс президента за наявності зацікавленості намагається «запхати невпихуване» набагато активніше. Яскравим прикладом є епопея з призначенням Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики. Верховна Рада вже двічі провалила голосування, але на Банковій готуються до третьої спроби. Іншими словами, офіс президента рахується з парламентом тільки тоді, коли йому це вигідно», - підбиває підсумки видання.

Нагадаємо, 15 лютого Кабмін зареєстрував у Раді законопроєкт про звільнення з посади директора НАБУ Артема Ситника - керівництво бюро може змінитися в рамках приведення статусу НАБУ у відповідність до вимог Конституції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: