У Зеленського пояснили, чому не бояться затримки траншу МВФ

Читать на русском
Затримка з отриманням траншу МВФ поки не несе загрози українській економіці, заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко.
Олег Устенкофото Апостроф

Перенесення термінів отримання нового траншу від Міжнародного валютного фонду на даний момент не загрожує українській економіці.

Про це заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко, передає РБК-Україна в четвер, 25 лютого.

У Нацбанку озвучили умову отримання чергового траншу МВФДля того, щоб отримати черговий транш від МВФ, Україні потрібно вирішити деякі проблемні питання у фіскальній, енергетичній та антикорупційних сферах.

За його словами, зараз в Україні немає жорсткого навантаження на уряд щодо частини зовнішніх виплат. Пікові платежі за держборгом настануть в березні і вересні 2021 року. Але, зазначив Устенко, на березень «запас міцності вже сформований».

«До вересня з високою часткою ймовірності питання щодо України буде винесено на засідання ради директорів МВФ і після цього ми зможемо виходити і займати під більш низький відсоток», - заявив радник президента.

Устенко також уточнив, про який запасний план у разі відмови в транші МВФ (план «Б») раніше згадав президент України Володимир Зеленський.

За його словами, під планом мається на увазі вихід на ринки запозичень з випуском держоблігацій. Він уточнив, що внутрішній ринок зараз потребує менше часу.

«По-перше, тому що це гривня. По-друге, це відносно недорогий ресурс. Реальні процентні ставки, за якими Мінфін позичає гроші, не так вже високі. Якщо припустити, що інфляція за підсумками року буде близько 7% - а вони на внутрішньому ринку розміщуються під 11% - реальна ставка буде близько 4%. Це навіть дешевше, ніж те, що можна було б отримати на зовнішніх ринках», - сказав Устенко.

При цьому транш МВФ дозволить уряду знизити ставки запозичень на зовнішніх ринках, додав він.

«Вийти на ринок запозичення капіталу можна. Але чи варто це робити зараз, якщо ми знаходимося в високій мірі упевненості, що наша співпраця буде продовжена?», - резюмував радник президента.

Нагадаємо, на цьому тижні президент Володимир Зеленський під час форуму «Україна 30» в Києві заявив, що Україна отримає наступний транш МВФ до кінця 2021 року. У разі відмови МВФ, за його словами, підготовлений план «Б».

Місія МВФ у лютому завершила роботу в Україні. Сторони не домовилися про перегляд програми stand by, але, як запевнили в Мінфіні, діалог з Фондом залишається конструктивним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: