Іран назвав умову для переговорів з США з ядерної угоді

Читать на русском
Іран згоден відновити переговори щодо ядерної угоди, однак виставляє умову, при виконанні якої може почати обговорення угоди
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Іран вивчає пропозицію країн Європейського союзу і готовий піти на переговори про відновлення ядерної угоди з США. Однак офіційний Тегеран висуває умову для початку переговорів - зняття з країни всіх санкцій, накладених за президентства Дональда Трампа.

Про це повідомляє Voice of America.

Іран і США не можуть домовитися, хто з них повинен зробити перший крок. Іран вимагає від США зняти санкції, тоді як Вашингтон вимагає від Тегерана повернення до умов угоди зразка 2015 року, і тільки після цього готовий розглянути питання про зняття санкцій.

«Ми вважаємо, що для повернення США до ядерної угоди не потрібно зустрічі, і єдиний спосіб для цього - скасувати санкції», - прокоментував цю ситуацію заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак в травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китай, Францію, Німеччину, Росію та Великобританію про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, при яких США піде на відновлення ядерної угоди, а 19 лютого заявили про попередню готовність сісти за стіл переговорів з Іраном.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: