У Білому домі погодилися почати з Іраном переговори щодо ядерної угоди

Читать на русском
Ядерну угоду Ірану і США було розірвано за президентства Дональда Трампа. Відтоді відносини двох держав неухильно погіршувалися
Білий дімВідкрите джерело

Адміністрація нового президента США Джозефа Байдена готова сісти за стіл переговорів з Іраном заради відновлення розірваної при Трампі ядерної угоди.

Про це повідомляє CNN.

«Сполучені Штати приймуть запрошення від Високого представника Європейського Союзу взяти участь у зустрічі P5 + 1 та Ірану для обговорення дипломатичного шляху просування вперед по ядерній програмі Ірану», - заявили в Державному департаменті США.

Окрім США та Ірану в переговорах з відновлення угоди також візьмуть участь представники інших країн-учасників угоди - Китаю, Франції, Росії, Великобританії та Німеччини.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього Договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї Угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китай, Францію, Німеччину, Росію і Великобританію про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, за яких США піде на відновлення ядерної угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: