У Білому домі назвали умову відновлення ядерної угоди з Іраном

Читать на русском
У США згодні відновити ядерну угоду з Іраном, розірвану за часів Трампа. Однак у Білому домі вважають, що перший крок у цьому напрямку має зробити Іран.
Білий дімВікіпедія

Новий президент США Джозеф Байден готовий відновити дію ядерної угоди з Іраном, яка була розірвана за його попередника, Дональда Трампа. Однак у Білому домі впевнені – перший крок у цьому напрямку має зробити Іран.

Про це заявила прессекретар Білого дому Дженніфер Псакі під час брифінгу 8 лютого.

«Загалом, його позиція залишилася такою, якою вона і була: якщо Іран повною мірою виконує свої зобов'язання в рамках Спільного всеосяжного плану дій, США будуть робити те ж саме, а потім будуть використовувати це як платформу для створення розширеної та міцної угоди», - заявила вона.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього Договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї Угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китаю, Франції, Німеччині, Росії та Великій Британії про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: