Іран розпочав виробляти уран, який може використовуватися для створення атомної бомби

Читать на русском
Іран розпочав виробництво металевого урану – речовини, яка зазвичай використовується для створення атомних бомб.
Фото з відкритих джерел

Іран розпочав виробництво металевого урану – речовини, яка зазвичай використовується для створення атомних бомб.

Про це заявив глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гросс, повідомляє АР.

У Держдепі звинуватили Іран у «ядерному шантажі»Сполучені Штати вважають рішення Ірану про відновлення збагачення урану до 20% ядерним шантажем.

За словами Гросса, 8 лютого інспектори агентства підтвердили факт виробництва невеликої кількості - 3,6 грамів — металевого урану на ядерному об'єкті в місті Ісфахан.

Як повідомляє видання, металевий уран використовують для виробництва атомної бомби.

Проведення досліджень, пов’язаних із його виробництвом, було заборонено для іранських вчених ядерної угодою 2015 року. До того ж, раніше Іран не займався виробництвом такого виду урану.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною була укладена угода, за якою Тегеран мав обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, жодних порушень цього договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї угоди й звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто здійснюватиме будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран сповістив Китай, Францію, Німеччину, Росію та Великобританію про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: