Рада посилила захист лісів від пожеж, але не впровадила штрафи

Читать на русском
Верховна рада прийняла в цілому законопроект про посилення захисту лісів від пожеж. Однак штрафи нардепи впроваджувати не стали.
фото з відкритих джерел

Рада ухвалила в цілому законопроект №3526 про посилення захисту лісів, запобігання пожеж на землях лісового та водного фонду, торфовищах.

Відповідний законопроект на засіданні в п'ятницю, 19 лютого, підтримали 311 нардепів.

Наймасштабніші лісові пожежі в УкраїніПротягом останніх дев'яти років в Україні за кількістю випадків загоряння лісу лідирує 2017 рік – 2 тисячі 371 випадок.

Парламент проголосував цей закон у першому читанні у вересні 2020 року.

Редакція документа до першого читання передбачала зміни в Кодекс про адміністративні правопорушення (збільшення штрафів). Однак до другого читання з документа прибрали положення про штрафи.

Тепер прийнятий закон лише забороняє випалювання сухої рослинності або її залишків без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Відповідальність у вигляді штрафів за порушення заборони в ньому не прописана.

Зазначимо, знищення або випалювання лісів хотіли карати штрафом у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 тис. грн - 6,1 тис. грн, а посадових осіб - від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15, 2 тис. грн до 21,4 тис. грн).

Такі ж штрафи були передбачені за зниження або пошкодження рослинності на землях водного фонду.

За ті ж дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, хотіли штрафувати на сумму від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6,1 тис. грн - 12,2 тис. грн), а посадових осіб - від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів (21,4 тис. грн - 30,6 тис. грн).

Нагадаємо, на цьому тижні були оголошені нові підозри у справі про масштабні пожежі в Луганській області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: