Наймасштабніші лісові пожежі в Україні

Читать на русском

Не встигла Україна оговтатися після масштабних паводків у західних областях, як на сході країни розпочалася лісова пожежа. У Луганській області 6 липня загорівся ліс, а наступного дня вогонь дійшов до населених пунктів. У результаті загинули п'ятеро людей, ще кілька десятків шпиталізували. Вогонь знищив понад 20 житлових будинків, зараз пожежу локалізували. Потерпілим і сім'ям загиблих влада обіцяла виділити матеріальну допомогу. «Слово і діло» згадало інші масштабні лісові пожежі в Україні.

Лісові пожежі властиві не тільки спекотним країнам на кшталт Австралії, в Україні вони теж не рідкість – щорічно фіксуються сотні або тисячі випадків. За останні дев'ять років за кількістю випадків загоряння лісу лідирує 2017 рік – 2 тисячі 371 випадок, у цілому площа пожеж становила 5,5 тисячі гектарів. Практично стільки же випадків зафіксовано у 2010 році. Відносно спокійними були 2013 і 2016 роки, тоді сталося менше тисячі лісових пожеж. 2014-й був рекордним за площею лісів, що спалахнули, – 16,7 тисячі гектарів.

Не так давно, у квітні цього року, сталася ще одна масштабна лісова пожежа – у Чорнобильській зоні. Як потім з'ясувалося, її причиною став підпал – місцеві жителі палили траву і сміття, залишки вогнищ поширилися по сухій траві. Паліїв затримали і оголосили їм про підозру. Рятувальники боролися з пожежею десять днів, було знищено понад 100 гектарів лісу. Крім того, кілька днів зашкалювали показники забруднення повітря в Києві та області (докладніше можна подивитися на нашій інфографіці).

Великі лісові пожежі були в серпні 2007 року в Херсонській області та Криму. За тиждень було знищено майже 10 тисяч гектарів лісу. До речі, це та пожежа, яку допомагали гасити президент Віктор Ющенко і тодішній міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич. Знамените фото, де вони штовхають пожежну машину, – звідти.

У 2008 році, теж у серпні, масштабна пожежа була в Ізюмському районі Харківської області. За три дні її локалізували, був ризик, що вогонь дійде до житлових будинків, але все обійшлося. Було знищено понад тисячу гектарів лісу і, як з'ясувалося, причиною пожежі був підпал.

Ліс у Чорнобильській області горить щороку, але в квітні 2015-го була особливо велика пожежа – найбільша з 1992 року. Вогонь знищив понад 300 гектарів лісу, причина події – також навмисний підпал.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які найбільші пожежі були в українській Чорнобильській зоні і у світі за останні 20 років.

Також ми зібрали факти про найбільші паводки в історії України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: