У Міненерго уявлення не мають, скільки газу знаходиться в ПСГ – Вітренко

Читать на русском
Все, що доступно Міністерству енергетики за цифрами запасів газу в країні – тільки приблизні дані. Точних цифр немає
Юрій ВітренкоВідкрите джерело

Міністерство енергетики України не має жодних точних даних щодо запасів газу, які зберігаються в підземних газових сховищах НАК «Нафтогаз». Все, що доступно мМіністерству - виключно загальні цифри.

Про це повідомив виконавець обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю Радіо Свобода.

Як зазначив чиновник, газ зберігається в абсолютно непрозорому режимі; невідомі його точні запаси, невідома його точна приналежність (чи то безпосередньо власність НАК, чи то чиясь інша).

«І цієї інформації немає. Мало того, я навіть розкрию секрет, я запитав у своїх співробітників, тому що потрібно було на Кабмін подавати документи. Міненерго сказало, що «Нафтогаз» навіть Міністерству не надає такі дані», – уточнив Вітренко.

Антон ЯценкоНародний депутат України
Яценко пообіцяв боротися за ціну на газ у розмірі 4-5 грн за кубічний метрСказано 14 січня 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

В. о. міністра висловив сподівання, що найближчим часом цю проблему вийде ліквідувати, тому що держава все ще тримає «Нафтогаз» у своїй власності в першу чергу потім, щоб він усував провали там, де немає ефективної роботи ринку. Але НАК може робити інші справи.

«Наприклад, забезпечувати безпеку постачання газу. А для цього ми повинні бачити... скільки у самого «Нафтогазу» в «підземці» газу. Мало того, ми навіть повинні бачити, яка його собівартість. Тому що багато спекуляцій звучить на цю тему, що ось «Нафтогаз»... купував влітку по три гривні, а зараз продає по сім. Я знаю, що це не так. Але на цифрах, наприклад, показати не можу. А це неправильно», - резюмував в.о. міністра.

Нагадаємо, на початок опалювального сезону 20 жовтня запаси газу становили 28,44 млрд кубометрів.

Через сильні морози в січні відбір газу зріс до рекордних 136 мільйонів кубометрів на добу.

Раніше наші аналітики вивчили, чи справно українці платять за «комуналку».

Нагадаємо, виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко розповів, що природний газ, який видобувається в Україні та має низьку собівартість, повністю йде на потреби населення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: