Екстопменеджеру «Нафтогазу» закидають державні збитки у півтори сотні мільйонів

Читать на русском
Офіс Генпрокурора розслідує купівлю-продаж газу між державними компаніями НАК Нафтогаз України та ЕРУ Трейдінг. Ймовірна сума збитків державі сягає 153,2 млн грн.
Фото: apnews.com.ua

Офіс Генпрокурора розслідує купівлю-продаж газу між державними компаніями НАК «Нафтогаз України» та «ЕРУ Трейдінг». Ймовірна сума збитків державі сягає 153,2 млн грн.

Про це йдеться у листі Офісу Генпрокурора Міністерству енергетики, пише «Економічна правда».

За версією слідства, у період листопада 2018 року – січня 2019 року посадові особи «Нафтогазу», діючи за попередньою змовою, розробили «злочинну схему заволодіння майном» «Нафтогазу» шляхом реалізації газу підконтрольним фірмам за заниженими цінами.

«У подальшому виручений газ продавався за ринковими цінами, внаслідок чого були отримані надприбутки, спричинивши НАК «Нафтогаз України» тяжкі наслідки», – йдеться у листі.

У ГПУ вважають, що метою цієї операції було незаконне збагачення.

Прокурори нагадують, що у зв'язку зі зміною схеми продажу газу з 1 жовтня 2018 року постачання і продаж газу промисловим та комерційним підприємствам почав реалізовуватися через новостворену дочірню «ГК Нафтогаз Трейдинг».

«Однією з таких приватних компаній стало ТОВ «Еру Трейдінг», кінцевим бенефіціарним власником якої до 9 лютого 2019 року був Фаворов Андрій Михайлович, який фактично з 26 листопада 2018 року працював у НАК «Нафтогаз України» на посаді директора дивізіону «інтегрований газовий бізнес», мав статус члена правління, тимчасово здійснював повноваження голови правління «Укргазвидобування»», – йдеться у листі.

Зазначимо, «Нафтогаз» звільнив Андрія Фаворова з посади директора з інтегрованого газового бізнесу навесні 2020-го. Звільнення було пов’язано з поділом газового бізнесу на два дивізіони – з видобутку і комерційної діяльності.

Нагадаємо, «Нафтогаз» і 26 газзбутів домовилися про фіксовану ціну на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: