Зеленський наказав протягом 10 днів розслідувати загибель військових на Донбасі

Читать на русском
Президент провів зустріч з відповідальними особами та видав їм ряд доручень; окрім того, керівництво ЗСУ зобов'язали протягом 10 днів розслідувати інцидент.
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський дав командуванню Збройних сил України десять днів на розслідування причин загибелі трьох українських військових на Донбасі 14 лютого.

Про це президент написав у своєму Telegram.

Для цього Зеленський провів зустріч з головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком, міністром оборони Андрієм Тараном, заступником керівника Офісу президента Романом Машовцем, Героєм України, членом комітету Верховної ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігорем Герасименком.

Відомо, що загиблі військові наскочили на мінне поле з п'яти встановлених у шаховому порядку мін ТМ-62.

«Близько 9:20 ранку 14 лютого наші військові переміщалися для несення служби на позиціях відділення взводу. Коли вони рухалися вздовж дороги за маршрутом, близько 9:30 пролунав вибух. Швидка прибула на місце, але врятувати їх не змогла», - написав президент.

На цей момент розглядається три причини інциденту:

  • порушення правил поводження з боєприпасами та вибуховими пристроями;
  • теракт незаконних збройних формувань з дистанційним підривом мін;
  • недбале ставлення військових до служби.

«Однак питань досі залишається багато. Хто встановлював міни? Чому про них не були попереджені наші хлопці, які несли службу на цій території? Чи були там покажчики, які попередили б про міни? Деякі дані просто неможливо встановити за добу. ДБР вже почало розслідування», - зазначив Зеленський.

Він доручив керівництву Збройних сил України виконати наступні завдання:

  • провести заняття з дотримання заходів безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами, дотримання правил безпеки при пересуванні особового складу, озброєння і військової техніки на місцевості, висуненні на бойові позиції, спостережні пости та переміщенні між опорними пунктами;
  • до кінця місяця перевірити всі мінно-вибухові загородження на дорогах і шляхах сполучення. Важлива їх доцільність. Застарілі та недоцільні міни - зняти, вказавши це у відповідних документах;
  • продовжити розмінування ще активніше: не повинно бути мін там, де вже не існує загрози швидкої атаки, де живуть люди, де постійно пересуваються наші військові.

«Через 10 днів чекаю імена винних у цій трагедії та шляхи розв'язання проблеми, щоб ми більше не втрачали людей таким страшним чином. Ще раз мої щирі співчуття рідним і близьким», - резюмував президент.

Варто відзначити, що міни ТМ-62 є протитанковими мінами радянського зразка і розраховані на ураження техніки, а не піхоти.

Нагадаємо, в неділю, 14 лютого, троє українських військовослужбовців на Донбасі підірвалися на невідомому вибуховому пристрої, в результаті чого всі троє - загинули.

Пізніше було встановлено, що військові наскочили на мінне поле. За фактом підриву ДБР відкрило кримінальне провадження.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: