Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 15-19 лютого

Читать на русском

Верховна рада цього тижня планує розглянути законопроєкти про «податок на Google», про розмитнення авто на «єврономерах», про туризм і про врегулювання обігу зброї. Крім того, депутати чекають звіту прем'єр-міністра з багатьох питань. Чи буде третє голосування за призначення Юрія Вітренка міністром енергетики – поки що невідомо, але з'ясується сьогодні ввечері після засідання фракції «Слуга народу». Про що голови фракцій та груп говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Спікер Дмитро Разумков на початку Погоджувальної ради нагадав, що є перші результати боротьби з кнопкодавством – Офіс генпрокурора повідомив депутату про підозру в неперсональному голосуванні. За даними ЗМІ, мова йде про Владіслава Поляка з групи «Довіра». Раніше Разумков говорив, що депутат позбудеться мандата, якщо суд визнає його винним в кнопкодавстві.

Водночас в «розслідуванні» щодо фактів кнопкодавства під час голосування за Сергія Шкарлета поки що немає новин. За словами голови фракції «Голос» Ярослава Железняка, Управління державної охорони все ще не надало відео із зали. «Зараз технічні засоби були передані вже в Верховну раду. І якщо буде така підтверджена інформація, що відеозаписів немає, то я думаю, що ми будемо технічно шукати механізми її відновлення. Наскільки це буде можливо в межах своєї компетенції», – зазначив Разумков.

Під час години запитань до уряду депутати заслухають прем'єр-міністра. Тем для доповіді у Дениса Шмигаля багато: тарифи, вакцинація проти COVID-19, питання оборони, євроінтеграції та співпраці з МВФ.

Крім того, віцеспікер Олена Кондратюк запропонувала запросити до парламенту генпрокурора Ірину Венедіктову: «Вона може відзвітувати перед парламентом і суспільством про хід і поточні підсумки розслідування справ Майдану і дати цілісну оцінку цим подіям». Разумков вважає, що Венедіктова буде в Раді «найближчим часом».

У «Слузі народу» на Погоджувальній раді заявили, що на порядку денному є багато «корисних» законопроєктів, але не по всіх у фракції вже є позиція. «Наприклад, по законопроєкту про обіг зброї немає ще такої чіткої позиції. Я думаю, що будемо з нею визначатися», – наголосив Олександр Корнієнко.

«Опозиційна платформа – За життя» знову розкритикувала рішення РНБО про закриття трьох телеканалів, співпрацю України з МВФ і можливе призначення Вітренка міністром. «Єдине, що дійсно наповнює серце радістю, моє серце принаймні, це поданий вами законопроєкт 4335 про легалізацію вогнепальної зброї. Це розумно, забрати у людей можливість вижити і дати їм в руки зброю», – сказав Вадим Рабінович.

«Європейська солідарність» запропонувала на п'ятницю запросити до Верховної ради міністра оборони Андрія Тарана. Також Петро Порошенко на Погоджувальній раді повідомив, що фракції ЄС і «Голос» реєструють в парламенті законопроєкт про відповідальність за колабораціонізм.

У «Голосі» повідомили, що будуть реєструвати законопроєкт про перерозподіл екологічного податку. Також фракція збирається внести законопроєкт, щоб врегулювати ситуацію з перевірками бізнесу.

Група «Довіра» запропонувала Кабміну вакцинувати педагогів від коронавірусу до початку навчального року, а не у вересні-жовтні, як це зазначено в плані МОЗ. Крім того, разом з іншими політичними силами – ОПЗЖ, «Голосом», «За майбутнє» – розкритикувала затримку з вакцинацією українців.

Нагадаємо, в нашому матеріалі можна прочитати, як депутати почали роботу п'ятої сесії парламенту.

Також ми писали, що передбачають законопроєкти про боротьбу з сексизмом в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: