Легалізація зброї: скільки в Україні вогнепалу та чому досі немає профільного закону

Читать на русском
Два законопроєкти щодо обігу цивільної зброї рекомендовані до розгляду в Раді. Пропонується запровадити Реєстр цивільної зброї та посилити покарання для порушників.
Слово і діло

У Верховній раді визначилися із законопроєктами про обіг цивільної зброї, які можуть зрештою потрапити в залу для голосування. Як і попередні проєкти законів, вони пропонують врегулювати придбання, зберігання та використання зброї фізичними та юридичними особами. «Слово і діло» вирішило розібратися, чому в Україні досі немає закону про зброю, скільки законопроєктів лежить в Раді та на якому вони етапі розгляду, яку зброю вже можна мати та скільки нелегальних стволів є на руках у населення.

Яку зброю та кому дозволено мати зараз в Україні

Закон про зброю в Україні намагаються ухвалити останні років 20, але питання легалізації зброї надто чутливе і дискусійне, тому політики не поспішають. Тим часом, зброя в країні є, і щоб хоч якось регламентувати її обіг, МВС та інші структури видавали підзаконні акти, які складно зібрати до купи.

Засоби самооборони в Україні дозволені ще 23 роки тому наказом МВС від 21 серпня 1998 року № 662.

З дозволу поліції українці з 18 років можуть володіти:

  • газовим пістолетом, револьвером і патронами до них, зарядженими речовинами сльозогінної та дратівної дії;

  • холодною зброєю: багнетом, стилетом, ножем, кинджалом, арбалетом, нунчаками, кастетом і тощо, а також іншим предметом, який призначений для ураження живої цілі за допомогою сили м’язів людини або ж механічної дії пристрою;

  • вихолощеною зброєю – пристрої, виготовлені шляхом спеціального пристосування конструкції стрілецької вогнепальної зброї до стрільби лише холостими патронами, з яких неможливо зробити постріл снарядом, що має достатню вражаючу здатність;

  • пневматичною зброєю калібром понад 4,5 міліметри і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду;

  • З 21 року можна оформити дозвіл на вогнепальну гладкоствольну мисливську зброю, а з 25 років – вогнепальну мисливську нарізну (мисливські карабіни, гвинтівки, комбіновану зброю з нарізними стволами).

Оскільки в Україні скасували нагородну зброю, яку раніше дарували багатьом цивільним, зокрема, журналістам, тепер її можуть мати тільки співробітники поліції та військові.

За інформацією МВС України, в Україні понад 1,3 млн одиниць легальної вогнепальної зброї.

Скільки в Україні нелегальної зброї

Одним з основних аргументів прибічників ухвалення закону про зброю є той факт, що в Україні багато нелегальної зброї, яку можна законодавчо вилучити чи узаконити. Найбільша кількість нелегальної зброї потрапила на територію країни під час бойових дій на Донбасі у 2014-2015 роках.

У Дніпропетровській області від вибуху запалу гранати постраждали дітиПопередньо встановлено, що під час гри у хлопців в руках вибухнув запал від ручної гранати. У результаті вибуху 14-річний та 6-річний хлопчики отримали травми рук, живота та обличчя.

Коли тривали активні бої на Сході країни, перевірки на КПП у АТО були вибірковими, тому ґрунтовно проконтролювати десятки тисяч озброєних людей часто було неможливо.

Насправді точна кількість нелегальної зброї нікому невідома. Ніхто не зізнається, що має незаконну зброю. За різними даними соцопитувань, громадських організацій, приблизними підрахунками силовиків ця цифра коливається в межах від 400 тис. до 5 мільйонів одиниць.

Та й з легалізованою зброєю в Україні не все так просто. Досі немає єдиного реєстру власників зброї та розуміння, на якій підставі вони нею володіють.

Що передбачає законопроєкт про обіг зброї

До Верховної ради неодноразово подавали законопроєкти щодо обігу зброї, однак жоден з них не був ухвалений. У січні на парламентському сайті – шість законодавчих ініціатив, з них три зареєстровані як альтернативні.

Останнє засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної ради внесло ясність після того, як під час онлайн-засідання було розглянуто чотири законопроєкти щодо обігу зброї. Два проєкти законів Комітет погодив для подальшого розгляду парламенту.

Відхилено альтернативний законопроєкт №4336-1 авторства нардепа Андрія Шараськіна. Прийнятий за основу та рекомендований до розгляду законопроєкт про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів (№4335), ініційований Ігорем Фрісом, Олександром Бакумовим, Олександром Федієнком та досить великою групою нардепів.

РФ поставляє на Донбас зброю в обхід спостерігачів – ОБСЄРосія продовжує порушувати домовленості ТКГ і поставляє на окуповані території Донбасу військову техніку.

Голова підкомітету Олександр Дануца повідомив, що у проєкті закону, зокрема, надаються визначення термінам і поняттям, прописані засади державної політики у сфері обігу вогнепальної цивільної зброї та бойових припасів до неї.

Законопроєкт передбачає запровадження Єдиного державного реєстру цивільної зброї, встановлюються засади його ведення.

Також власники зброї мають доступ до курсів з вивчення матчастини зброї, правил поводження та застосування зброї.

Визначаються заборонені до цивільного обігу вогнепальна зброя, бойові припаси до неї, частини зброї та додаткове обладнання.

Пропонуються такі категорії цивільної вогнепальної зброї:

А - автоматична вогнепальна зброя;

В - гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);

С - короткоствольна вогнепальна зброя;

D - довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;

Е - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

За аналогією з посвідченням водія, може бути запроваджено посвідчення власника зброї, у якому зазначаються категорії зброї, що може набути особа. Крім того, на кожну одиницю зброї впроваджується технічний паспорт, у якому зазначаються відомості про власника та серійний номер зброї.

Пропонується, щоби право на отримання посвідчення отримають дієздатні громадяни України які:

  • не мають медичних протипоказань;

  • не мають судимості, що погашена чи знята у встановленому законом порядку за злочини передбачені Розділами І, ІІ, ІІІ, ІV, VІ, ІХ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, XV, XVII, XVIII, ХІХ, ХХ Особливої частини Кримінального кодексу України (крім реабілітованих);

  • не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за частиною третьою, четвертою статті 126, статтями 130, 17219, 17220, 173, 1732, 1733, 174, 1831, 1843, 185, 186, 1868, 187, 190-1956, 203, 2031, 2041, 2042-2044 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Запроваджується обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Регулюються питання набуття у власність юридичними особами цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї, успадкування, зберігання, застосування цивільної вогнепальної зброї для захисту тощо.

Встановлюються загальні засади ведення спеціального обігу вогнепальної зброї та бойових припасів і діяльності стрілецьких тирів і стрільбищ.

Пов’язані законопроєкти

Окремим законопроєктом №4336 депутати пропонують внести зміни до Кодексу адмінпорушень і Кримінального кодексу.

Зокрема, згідно зі змінами до Кодексу адмінпорушень, громадянина можуть позбавити права володіння цивільною зброєю від трьох до п'яти років або до 10 років у разі систематичного порушення порядку користування цим правом.

Також проєкт закону пропонує виключити застарілі радянські норми, збільшити штрафи за правопорушення у сфері обігу зброї, встановлює вимоги до проведення огляду особи, яка здійснює транспортування або носіння цивільної зброї на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Крім того, автори законопроєкту пропонують чітко прописати визначення «у нетверезому стані», щоб одразу запобігти маніпуляціям.

При цьому Комітет відхилив альтернативний законопроєкт №4336-1.

Раніше «Слово і діло» зібрало випадки незаконного застосування зброї працівниками поліції.

Також ми розбиралися: закон про цивільну зброю дасть нові можливості чи загрожуватиме національній безпеці.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: