Як депутати почали роботу п'ятої сесії Ради

Читать на русском
Верховна рада на тижні ухвалила закон про дистанційну роботі і схвалила перехід на електронні трудові книжки.

Верховна рада провела спокійний перший тиждень п'ятої сесії, який розпочався з напутнього слова Дмитра Разумкова. За словами спікера, депутати протягом наступних місяців повинні зосередитися на врегулюванні тарифної кризи, вирішити питання, пов'язані з розвитком промисловості і забезпечити всім громадянам рівний доступ до судів. «Народний депутат представляє інтереси не тільки тих виборців, які за нього проголосували, він представляє інтереси всього народу України. І тільки об'єднавшись, ми зможемо ще раз довести, що Верховна рада здатна, як завжди, долати виклики і проблеми, що виникають в суспільстві, і бути тією базовою силою, яка завжди стоїть на боці нашого народу», – наголосив Разумков. «Слово і діло» розібралося, як депутати працювали весь тиждень після такого вступу.

Фракція «Слуга народу» у вівторок офіційно втратила Олександра Дубінського, рішення щодо якого прийняла напередодні. За словами Давида Арахамії, за виключення Дубінського проголосували 198 депутатів, «проти» – 29, 19 – так і не визначилися.

Нагадаємо, що Дубінський став одним із громадян України, які потрапили під санкції США через втручання у вибори. Арахамія зазначив, якщо нардеп доведе свою непричетність до втручання в американські вибори, захоче повернутися, і фракція буде «за», його приймуть назад.

Спочатку на тлі виходу Дубінського з фракції з'явилися розмови, що слідом за ним вийде ще кілька десятків нардепів і монобільшість значно ослабне. А це може призвести до дострокового розпуску парламенту. Тепер обговорюється інший варіант розвитку подій – створення коаліції в форматі «Слуга народу» плюс ще одна фракція або група. Арахамія не виключає, що це може бути «Батьківщина»: «З приводу коаліції ми нічого не обговорювали, але все можливо в країні».

Юлія Тимошенко, яка за час своєї кар'єри перепробувала чимало політичних союзів, теж це допускає. «Коли летить в прірву все: економіка, соціальна сфера, доходи і життя людей. Країна втрачає свій суверенітет в усіх напрямках абсолютно. Практично країною керують проти інтересів українців. Тому я не раз говорила і зараз хочу сказати, що єдиний вихід з цієї ситуації – це об'єднання всіх політичних сил», – сказала вона.

Підсумки роботи ВР: депутати за тиждень ухвалили 38 законопроєктівВерховна рада України з 2 по 5 лютого ухвалила 38 законопроєктів і проголосувала 30 постанов.

Через ситуацію з підвищенням тарифів в центрі уваги Ради продовжує перебувати уряд Дениса Шмигаля. У вівторок глави парламентських фракцій і груп повинні були провести зустріч з прем'єром, щоб він розповів про подальші кроки щодо тарифів, але Шмигаль на неї не прийшов.

Дивно, але цей тиждень обійшовся без голосування за призначення Юрія Вітренка міністром енергетики. Втім, третя спроба, судячи з усього, не за горами. «Думаю, з високою ймовірністю буде третє голосування. На цьому пленарному тижні точно не буде, а на початку наступного теоретично може бути, якщо ми заново пройдемо всі процедури», – сказав Олександр Корнієнко. Він також зазначив, що в «Слузі народу» голосів не вистачає і доведеться шукати допомоги у інших фракцій та груп.

Також в парламенті зареєстрували постанову про звільнення віцепрем'єра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського. Серед авторів ініціативи Дмитро Наталуха, Гео Лерос, Сергій Тарута, Роман Грищук та інші.

Цікаві події в Раді були після того, як схвалили рішення РНБО про санкції проти нардепа Тараса Козака, в результаті чого були заблоковані телеканали «112 Україна», NewsOne і Zik. На наступний день після підписання указу Володимиром Зеленським, від самого ранку депутати «Слуги народу» про всяк випадок охороняли парламентську трибуну, щоб її не заблокувала «Опозиційна платформа».

Однак ОПЗЖ обмежилася тільки емоційною заявою у виконанні Вадима Рабіновича: «3 лютого 2021 року народ України прокинувся в іншій країні, де закривають телеканали, де готуються добити українців тарифами, убивши перед цим свободу слова. Сьогодні фашизм в нашій країні отримав свій колір – зелений. Але як наші діди і батьки свого часу зупинили і перемогли фашизм, ми – їхні нащадки – зробимо так само і так само переможемо! No pasaran! Фашизм не пройде!». Фракція має намір почати процедуру імпічменту Володимира Зеленського, 4 лютого з'їзд партії ухвалив відповідне рішення.

Сьогодні ситуація з телеканалами ледь не призвела до бійки в Раді. З трибуни виступав нардеп від «Голосу» Роман Лозинський, який запропонував заборонити працювати в парламенті журналістам з каналів Медведчука. «Ми з проукраїнськими народними депутатами виступаємо за те, що, якщо зробили перший крок – закрили російські смітники пропаганди, повинні зробити і другий крок – їх в українському парламенті не повинно бути. Рашизм не пройде!». Виступ Лозинського обурив представників ОПЗЖ, поки нардеп говорив за трибуною біля неї трохи поштовхалися його колеги, але все закінчилося мирно.

Відносно спокійним був весь тиждень у Верховній раді. 2 лютого депутати ухвалили зміни до Кримінального кодексу і посилили відповідальність за правопорушення стосовно журналістів:

  • штраф від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн, арешт до 6 місяців або обмеження волі до 3 років загрожує за незаконне вилучення журналістських матеріалів і техніки, незаконну відмову в доступі до інформації або умисне перешкоджання діяльності;

  • штраф від 17 до 34 тис. грн, арешт до 6 місяців або обмеження волі до 4 років можна отримати за вплив на журналіста з метою завадити його діяльності;

  • штраф від 34 до 51 тис. грн, обмеження свободи до 5 років з позбавленням права займати певні посади до 3 років загрожує, якщо посадова особа перешкоджає роботі журналістів.

Сьогодні був ухвалений досить революційний закон – Верховна рада підтримала перехід на електронні трудові книжки. До 2025 року буде перехідний період, коли будуть використовуватися і паперові, і електронні трудові книжки. Дані електронної книжки будуть використовуватися і для автоматичного призначення пенсії за віком.

Єдиний портал повідомлень про корупцію: хто в Раді не підтримав створенняЗа створення Єдиного порталу повідомлень про корупцію голосували Слуга народу, Голос, Європейська солідарність і позафракційні.

Ще один важливий закон, особливо поки ми переживаємо пандемію і нескінченні карантини – про дистанційну роботу. Нардепи розмежували поняття дистанційної та надомної роботи. Дистанційна робота передбачає, що працівник сам вибирає робоче місце і відповідає за умови праці на ньому, також на власний розсуд розподіляє робочий час. Надомний варіант передбачає роботу на постійному робочому місці, яке самостійно змінити не можна.

У законі також передбачено можливість комбінувати віддалену роботу і роботу в офісі. І прописано, що право на дистанційний формат роботи мають вагітні жінки, працівники з дитиною до 3 років, або ті, хто доглядає за дитиною з інвалідністю. Також працівникові на дистанційці гарантується час відпочинку, під час якого він може не виходити на зв'язок.

Що ще проголосувала Рада цього тижня:

  • законопроєкт (в першому читанні), який розблокує велику приватизацію, зупинену через карантин у 2020 році.

  • законопроєкт (в першому читанні) про відновлення проведення конкурсів на посади державної служби. Якщо документ пройде, то конкурси на посади категорії «А» оголосять протягом 4 місяців з дня набрання законом чинності, для категорій «Б» і «В» – протягом 9 місяців.

  • закон про ветеринарну медицину, який імплементує стандарти Європейського Союзу. Документ скорочує терміни видачі і кількість ветеринарних документів, дозволяє видавати рецепти на препарати для тварин в електронному вигляді, підсилює відповідальність за порушення в сфері ветеринарної медицини.

  • за виділення 1,4 млрд грн з держбюджету на компенсацію у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію. Її зможуть отримати українці, які мешкають у будинках з електроопалювальними установками; українці, які мешкають у багатоквартирних будинках, не газифікованих і в яких немає системи централізованого теплопостачання; багатодітні, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу.

Сьогодні під час години запитань до уряду в Раді виступав міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Міністр знову підтвердив, що вакцинація від COVID-19 почнеться в лютому і розповів про користь локдауну: «Результат цього жорсткого карантину ми спостерігаємо вже зараз – кілька тижнів зменшується кількість хворих порівняно з кожним наступним тижнем. Ця інформація підтверджується відповідними цифрами. У перший тиждень грудня у нас було 89 тисяч нових випадків COVID-19. За минулий тиждень – всього 27 тисяч випадків, менше в три рази».

Найголовнішого – спікера парламенту Дмитра Разумкова – в п'ятницю на роботі не було. Його прессекретар розповіла ЗМІ, що Разумков взяв відпустку за власний рахунок на один день.

Нагадаємо, «Слово і діло» пропонує подивитися, які обіцянки повинні виконати нардепи протягом цієї сесії.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: