Заволодіння землею: ВАКС визнав неповажною причину неявки адвоката

Читать на русском
Антикорупційний суд через постійну неявку адвоката одного з обвинувачених у причетності до заволодіння землею ухвалив рішення.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд визнав неповажною причину неявки адвоката віцепрезидентки Національної академії аграрних наук Ануш Балян, яку Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у причетності до заволодіння понад 13 га землі в селі Гатне Києво-Святошинського району Київської області.

Таке рішення 3 лютого ухвалила колегія суддів, повідомляє «Слово і діло».

Судді вказали, що 15 червня 2020 року судове засідання не відбулось через неявку обвинуваченої; 2 липня судове засідання було знято з розгляду в зв'язку з перебуванням суддів у нарадчій кімнаті; 30 липня судове засідання не відбулось через неявку захисників та обвинуваченої; 27 серпня судове засідання було знято з розгляду в зв'язку з перебуванням суддів у нарадчій кімнаті; 7 жовтня в судовому засіданні оголошено перерву; 2 листопада судове засідання знято з розгляду в зв`язку з перебуванням головуючого судді у відпустці; 30 листопада судове засідання не відбулось через неявку захисників; 14 грудня в судовому засіданні оголошено перерву до 25 січня 2021 року; 25 січня судове засідання не відбулось через неявку захисників обвинуваченої Балян адвокатів Наума В.М. та Келемена М.І. Судове засідання було відкладено на 27 січня 2021 року. 27 січня теж не відбулося засідання, зокрема, через неявку адвоката Віталія Наума.

Суд поставив на вирішення причину поважності неприбуття адвоката Наума на засідання 25 січня. У своєму клопотання захисник вказував, що у нього в той день на 11:30 було засідання в Шевченківському суді Києва. Однак, як вказала прокурор САП, засідання в ВАКС було призначене на 09:30 того ж дня і тому він міг бути присутній. Тож суд визнав неповажною причину неявки адвоката Наума.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи НААН та її структурних підрозділів, радник президії НААН від Служби безпеки України, ГУ Держземагентства в Київській області, у період з вересня 2013 року по вересень 2014 року умисно, з корисливих мотивів, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинили заволодіння 138 земельними ділянками (загальна площа 13,2564 га), розміщеними на території Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області. За даними САП, вказані землі були сформовані внаслідок вилучення 15,12 га особливо цінної землі ДП ДГ «Чабани», а їх ринкова вартість на момент переходу у приватну власність становила 42,55 млн грн.

Крім того, як додали у САП, вказані особи також мали намір заволодіти ще 6 земельними ділянками загальною площею 0,581 га, ринкова вартість яких на момент формування становила 1,43 млн грн.

Серед обвинувачених шестеро службових осіб НААН та її структурних підрозділів, двоє – колишні посадові особи ГУ Держземагентства у Київській області та один – співробітник СБУ.

За даними «Слово і Діло», йдеться про експрезидента НААН Василя Петриченка; віцепрезидента академії Ануш Балян; керівника дослідного господарства «Чабани» Олександра Іщука; директора Інституту землеробства Віктора Камінського; наукового співробітника Інституту землеробства Івана Шевченка; академіка НААН Світлану Ковтун; колишнього заступника начальника ГУ Держземагентства у Київській області Станіслава Губіна; начальника управління державного земельного кадастру цього ГУ Романа Кучера та працівника СБУ Віталія Оборського.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідувати справу про заволодіння землею. Раніше Балян залишилася без обов'язків, а Оборському їх продовжили.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: