Вигнання європейських дипломатів з Росії: у ЄС застосували дзеркальні заходи

Читать на русском
У понеділок, 8 лютого, влада Німеччини, Швеції та Польщі ухвалила рішення про оголошення трьох російських дипломатів (по одному у кожній країні) персонами «нон грата» та попросила їх залишити територію європейських країн.
Ілюстративне фото з відкритих джерел

У понеділок, 8 лютого, влада Німеччини, Швеції та Польщі ухвалила рішення про оголошення трьох російських дипломатів (по одному у кожній країні) персонами «нон грата» та попросила їх залишити територію європейських країн.

Про це із посиланням на європейських дипломатів повідомляє Радіо Свобода.

Росія не зацікавлена в поліпшенні відносин з ЄС – БоррельРосійська влада не зацікавлена в покращенні відносин із країнами Європейського Союзу в кращу сторону. А вигнання з країни трьох європейських дипломатів на цьому тижні стало тому яскравим підтвердженням.

Зазначається, що таке рішення є відповіддю європейських країн на вигнання власних дипломатів із Росії, яких звинуватили у нібито втручанні у внутрішні справи РФ.

Так, Німеччина оголосила «персоною нон грата» співробітника російського посольства в Берліні.

У німецькому МЗС наголосили, що рішення Москви про вигнання європейських дипломатів «не було виправдане жодним чином», оскільки співробітник посольства Німеччини діяв в межах своїх прав і у відповідності до Віденської конвенції, щоб «проінформувати себе про розвиток подій на місці».

Схожу заяву зробили також у міністерстві закордонних справ Швеції.

«Ми проінформували російського посла, що людину з російського посольства попросили залишити Швецію. Це чітка відповідь на неприйнятне рішення видворити шведського дипломата, який лише виконував свої обов’язки», - заявила міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Польща також повідомила, що попросила залишити країну співробітника російського консульства у місті Познань, що на заході країни.

Нагадаємо, 5 лютого Міністерство закордонних справ Росії вислало з країни по одному дипломату зі шведського, польського та німецького представництв за нібито участь в акціях протесту на підтримку затриманого російського опозиціонера Олексія Навального.

Пізніше стало відомо, що глава фракції християнських демократів в Європейському парламенті Манфред Вебер закликав Євросоюз посилити санкції проти Росії через вигнання з країни трьох європейських дипломатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: