П'ята сесія Ради: які обіцянки повинні виконати народні депутати

Читать на русском

Верховна рада провела перший пленарний тиждень п'ятої сесії, яка триватиме до середини липня. У вівторок був ухвалений план законопроєктних робіт, «Слово і діло» звірилося з ним і пропонує подивитися, які обіцянки повинні виконати нардепи протягом цієї сесії.

Давид Арахамія обіцяв, що фракція СН підтримає зменшення кількості депутатів, а Олександр Корнієнко обіцяв завершити реформу децентралізації.
Обіцянки нардепів на 5-ту сесіюСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пообіцяв, що його депутати в другому читанні проголосують за зменшення кількості парламентаріїв до 300. Профільний комітет вже рекомендував ухвалити цей законопроєкт, тепер в залі потрібно знайти 300 голосів.

Лідер партії СН Олександр Корнієнко в квітні минулого року дав обіцянку завершити реформу децентралізації, а нещодавно заявив, що це один з планів на сесію: «Треба довести децентралізацію до конституційного стану, тобто затвердити зміни до Конституції, пов'язані з новим форматом влади з префектурами» . В контексті децентралізації є ще обіцянка Микити Потураєва передати максимум можливих повноважень виконкомам місцевих рад, перетворити державні адміністрації на префектури.

Уже позафракційний депутат Олександр Дубінський обіцяв підтримати законопроєкт про регулювання лобістської діяльності, а також законопроєкт про управління побутовими відходами.

Депутатка від «Слуги народу» Роксолана Підласа у передвиборчій програмі обіцяла законодавчо врегулювати право володіння зброєю. У порядку денному засідання Ради 5 лютого саме стояв відповідний законопроєкт, але сьогодні його розглядати не стали.

Ярослав Юрчишин від «Голосу» в передвиборчій програмі обіцяв запровадити накопичувальну систему пенсійного забезпечення. Кабінет міністрів вже підготував відповідний законопроєкт і хоче, щоб парламент ухвалив його якомога швидше.

Співголова фракції «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Бойко в програмі обіцяв ухвалити закон про вільну економічну зону на Донбасі. У плані Верховної ради на п'яту сесію стоїть законопроєкт «Про створення та функціонування вільної економічної зони «Донбас».

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як фракції виконували програмні обіцянки під час четвертої сесії парламенту.

Також ми підрахували, хто з депутатів з початку роботи парламенту подав найбільше правок, а також, чиї частіше враховували.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: