Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України

Корнієнко пообіцяв завершити реформу децентралізації

26 квітня 2020 року народний депутат України Олександр Корнієнко пообіцяв завершити реформу децентралізації.
У процесі
Сказано 26 квітня 2020 р.
Перевіряється

Джерело

  • https://dt.ua/internal/oleksandr-korniyenko-mi-v-bud-yakomu-vipadku-vibuduyemo-z-merami-dialog-ne-z-cimi-tak-z-inshimi-345827_.html
  • https://www.youtube.com/watch?t=1892&v=uXppdAYF3oQ&feature=youtu.be
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=7049
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=7960
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=7977

Результат

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 3650 "Про утворення та ліквідацію районів". Згідно з документом, тепер в Україні 136 районів. Старі 490 районів парламент ліквідував. Олександр Корнієнко підтримав це рішення.

3 листопада 2020 року Верховна Рада прийняла закон № 2679 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі". Цей закон уніфікує та стандартизує публічні послуги, що надаються органами місцевого самоврядування. Народний депутат підтримав цей законопроєкт.

3 листопада 2020 року Верховна Рада прийняла законопроєкт № 3025а "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв'язку із утворенням (ліквідацією) районів". Цей закон сприяє інституційній реорганізації органів місцевого самоврядування. Народний депутат підтримав цей законопроєкт.

Задля завершення реформи децентралізації згідно до "Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні" необхідно прийняти зміни до Конституції України.

22 грудня 2020 року на підсумковій пресконференції партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко прокоментував реформу децентралізації:

"Цього року ми поки завершили реформу децентралізації. Перший етап — адмін-територіальний устрій. У нас вибори пройшли у 1400 громад, а не у 8000 сільрад. Відповідно кількість депутатів місцевих зменшилася майже утричі: із 140-а тисяч до майже 50-и тисяч. І збільшилася керованість та і взагалі доступ населених пунктів до послуг — це головна ідея реформи децентралізації", - зафіксовано у відео (31:42 - 32:10).

Також він окреслив плани з реформи децентралізації у 2021 році:

"Ми будемо цього року займатися активно продовження цієї реформи децентралізації. Зараз мова йде вже про подальші дії, про запуск сервісів на місцях, про ЦНАП, розгортання ЦНАПів... тобто наступний рік має стати роком, коли люди зрозуміють вже практичну користь від децентралізації", - зафіксовано у відео (32:50 - 33:30).