Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 2-5 лютого

Читать на русском

Верховна рада 2 лютого розпочинає роботу п'ятої сесії, яка триватиме до липня. Під час цієї сесії депутати можуть розглянути законопроєкт про столицю, про віртуальні активи, зміни в регламент парламенту, законопроєкт про захист трудових мігрантів та інші. За що фракції та групи готові голосувати, а також про що говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

На пленарному тижні Верховна рада планує розглянути скасування друкованих трудових книжок, законопроєкт про громадське здоров'я, законопроєкт про заборону пластикових пакетів, кілька проєктів щодо транспорту. Крім того, за словами Дмитра Разумкова, в зал можуть винести законопроєкт «Про обіг цивільного вогнепальної зброї та боєприпасів до неї».

У п'ятницю під час години запитань до уряду депутати заслухають очільника МОЗ Максима Степанова (деякі фракції хотіли, щоб виступив міністр оборони Андрій Таран, але більшість підтримала Степанова). «Треба дійсно послухати пана Степанова, щоб він нам відзвітував і про програму вакцинації насамперед, це головне питання має бути. І про те все таки, які були результати локдауну. Тому що ми його ще не чули після локдауну», – зазначив глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Законопроєкти в Раді: скільки ініціатив зареєстрували в січніУ парламенті за січень зареєстрували 107 законопроєктів. Від Володимира Зеленського була одна ініціатива, від Кабміну – 16, від нардепів – 90.

Дмитро Разумков на Погоджувальній раді говорив небагато, зазначив лише, що під час п'ятої сесії будуть питання, заради яких «потрібно відкласти політику на другий план». Більш цікаві речі спікер сказав на брифінгу. По-перше, він допустив, що кандидатуру Юрія Вітренка на посаду голови Міненерго можуть втретє винести на голосування.

По-друге, Разумков заявив, що зараз немає передумов розпускати парламент. Чутки з'явилися в зв'язку з можливим виключенням з фракції «Слуга народу» нардепа Олександра Дубінського – нібито разом із ним підуть ще 10-20 депутатів. «Сьогодні немає передумов для дострокового припинення повноважень Верховної ради дев'ятого скликання. Давайте по пунктах. Перше. Навіть якщо вийде п'ятнадцять осіб, то у нас буде 231 людина у фракції. І цього досить, щоб коаліція продовжувала працювати. Тому що фракція «Слуга народу» працює на правах коаліції. Якщо немає 226, то, дійсно, це створює підстави для формування нової коаліції. Конституція дозволяє це зробити протягом 30 днів. Якщо цього дійсно не відбувається, то це створює підстави».

У «Слузі народу» на Погоджувальній раді перерахували пріоритети на п'яту сесію: питання щодо грального бізнесу, реформа енергоринку, нульова декларація, завершення реформи децентралізації.

В «Опозиційній платформі» повідомили, що завтра прем'єр-міністр Денис Шмигаль проведе закриту зустріч із головами фракцій та груп. «Нам необхідно зрозуміти, чи має уряд хоч якийсь варіант виходу в першу чергу з тарифної катастрофи. Друзі, час жартів і клоунади минув, країна підійшла до кризи такого масштабу, якого навіть багатостраждальна Україна ще не бачила», – заявив Вадим Рабінович.

«Європейська солідарність» зажадала викликати в Раду керівництво Державного бюро розслідувань для звіту. «Минулого тижня відвідав їх напівзруйновану і порожню будівлю в Печерському районі, де нібито працює відомство з річним бюджетом в 2,5 мільярди гривень. Ганебна фальсифікація керівництва ДБР з фіктивною адресою, де все занесено снігом і де нікого вже давно не було», – розповів Артур Герасимов. Також фракція закликала створити ТСК у справі Шеремета і «вагнерівців».

«Голос» хотів під час години запитань до уряду заслухати Андрія Тарана. У фракції також заявили, що між Міноборони, Генеральним штабом і головнокомандувачем є конфлікт. «У нас було Міністерством оборони не виконане державне оборонне замовлення. У нас йде зрив оборонного планування. І зараз вже в 2021 році у нас досі немає державного оборонного замовлення, що викличе його зрив в цьому році теж. Що викликає найбільше занепокоєння – це те, що у нас вище військово-політичне керівництво держави починає подавати один на одного судові позови. І це взагалі неприпустимо у країні, що воює», – сказав Роман Костенко.

Група «Довіра» заявила, що готова підтримати всі законодавчі ініціативи від всіх політичних сил, які спрямовані на зниження тарифів на житлово-комунальні послуги.

Нагадаємо, як парламент провів перший робочий тиждень року можна прочитати в матеріалі «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: