Пенсія у 2021 році: у кого виплати зросли з 1 січня, а кому доведеться зачекати

Читать на русском
Протягом року пенсія зростатиме у різних категорій українців залежно від виду виплати. Найближче підвищення – у березні.
Слово і діло

З 1 січня 2021 року в Україні зросла мінімальна зарплата з 5 тис. до 6 тис. грн. Це автоматично потягнуло за собою зростання деяких виплат, у тому числі й пенсії за віком, але не для всіх. «Слово і діло» розбиралося, у кого пенсії зростуть від 1 січня, а кому доведеться зачекати індексації чи перерахунку інших соціальних стандартів.

У кого пенсії зросли з 1 січня 2021 року

Після підвищення мінімальної зарплати (з 5 до 6 тисяч гривень з нового року) до 2 400 грн зросли пенсії у тих, кому більше 65 років і чий робочий стаж сягає 30 років – для жінок і 35 років – для чоловіків. Йдеться про пенсіонерів, які не працюють.

Марина ЛазебнаМіністр соціальної політики України
Лазебна пообіцяла у липні 2021 року запустити нову програму підтримки пенсіонерів, яким виповнилося 75 роківСказано 26 листопада 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Взагалі у нас є (я її так називаю) п’ятиетапна програма підвищення пенсій на 2021 рік. У січні підвищується найменша пенсійна виплата для людей, яким виповнилося 65 років, але які мають повний стаж. Повний стаж для жінки визначено 30 років, а для чоловіка – 35. От для цих людей мінімальна пенсійна виплата підвищується. Наприклад, є людина з такими параметрами, у неї 2 000 гривень, то вона буде підвищена на 400 гривень. Це буде 2 400. У кого 2 100, то, значить, на 300 гривень», – пояснила міністр соцполітики Марина Лазебна.

Тобто від 1 січня 2021 року найменша пенсія становитиме 2 400 грн. Не треба плутати з соціальною виплатою для людей, які не мають достатньо стажу для отримання пенсії (ця виплата становить 1 769 грн.).

Наступне підвищення для пенсіонерів, які не працюють, котрим виповнилося 65 років і вони мають достатній стаж, заплановане на грудень 2021 року, коли мінімальна зарплата, згідно із держбюджетом, зростатиме до 6,5 тис. грн. Тоді пенсія відповідно збільшиться до 2 600 грн.

Пенсіонерів, які працюють, це підвищення не стосуватиметься. Як зазначають в Пенсійному фонді, коли пенсіонер звільняється перерахунок пенсії йому здійснюється з урахуванням мінімальної зарплати, визначеної на дату звільнення з роботи.

Хто отримує доплату до 500 гривень

У 2021 році уряд продовжує виплату щомісячних компенсацій у розмірі до 500 гривень пенсіонерам старше 80 років та мінімальної пенсійної виплати 2 600 грн за наявності у них страхового стажу 20-25 років і більше.

«Ми пропонуємо розширити коло одержувачів, оскільки в цю категорію також потрапляють пенсіонери, розмір пенсії яких не перевищує розмір середньої зарплати, з якої сплачуються страхові виплати», – сказала міністр.

Індексація пенсії очікується в березні 2021 року

Коли у вересні 2020 року Кабмін ухвалив постанову щодо підвищення пенсії для кількох категорій пенсіонерів, зокрема там же йшлося про затвердження 1 березня датою проведення індексації пенсій в Україні.

На сайті Мінсоцполітики тоді ж розмістили «інформаційний календар підвищень пенсій». За планами перерахунок мав становити 11%.

Однак станом на початок січня 2021 року такої твердої упевненості вже немає. Міністр соцполітики Лазебна сказала: «Ми зараз думаємо над варіантами індексації. Тому що, по-перше, ми ще не знаємо індексу, на який буде відсоток підвищено. Але ми точно розпочнемо індексацію 1 березня. І будемо наполягати на тому, щоб вона відбулася».

Як зростатимуть пенсії протягом 2021 року

На квітень Мінсоцполітики раніше планувало автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, що працюють, з урахуванням розміру зарплати і стажу.

Починаючи від липня держава доплачуватиме по 400 грн пенсіонерам віком від 75 до 80 років. Крім того, такі громадяни отримуватимуть щонайменше 2 500 грн, навіть якщо стаж становить 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

Мінімальна виплата для людей, які не мають достатньо стажу для нарахування пенсії, зросте на 80 грн в грудні 2021 року і становитиме 1 934 грн.

У кого підвищився страхових стаж для отримання пенсії

З 1 січня 2021 року в Україні вчергове підвищується страховий стаж для отримання пенсії, а також пенсійний вік для жінок.

Нагадаємо, що не важливо скільки років людина фактично відпрацювала, для нарахування пенсії має значення скільки років вона (чи роботодавець) платила страхові внески.

Так, мінімальний стаж, що дає право на пенсію в 60 років, має становити 28 років. У 63 роки можна вийти на пенсію, відпрацювавши 18-28 років. Якщо людина вирішила вийти на пенсію в 65 років, достатньо страхового стажу 15-18 років.

Відзначимо, право на пенсію за віком в цьому році у 59,5 отримають жінки, які народилися до 1 квітня 1961 року, а в 60 – ті, що народилися 1 квітня і пізніше. Ті ж, кому стажу бракує, отримуватимуть соцдопомогу, або можуть продовжувати працювати.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, що змінилося для українців із 1 січня 2021 рок сюрпризи з тарифними планами від операторів мобільного зв'язку та інші виплати.

Також ми дослідили, хто отримає більші аліменти, виплати безробітним та УБД, шахтарям після зростання прожиткового мінімуму в Україні.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: