Відповідальність за брехню в деклараціях: Зеленський увів у дію рішення РНБО

Читать на русском
Позбавлення волі за брехню в деклараціях. Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО. Відповідний законопроєкт внесуть у Раду як невідкладний.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки про посилення відповідальності за недостовірне декларування. Зокрема, мова йде про позбавлення волі за брехню у деклараціях.

Про це повідомила пресслужба ОПУ в середу, 27 січня.

Е-декларування: яке покарання за порушення закону передбачене в Україні та інших країнахВ Україні депутати повернули покарання за недостовірне декларування, але його критикують за надмірну м'якість. Як в інших країнах – на інфографіці.

Йдеться про рішення РНБО «Про проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Законопроєкт передбачає повернення покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування. Зокрема, документ пропонує внести зміни до статті 366-2 ККУ (декларування недостовірної інформації):

  • За умисне внесення недостовірних відомостей в декларацію, які відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2 тисяч прожиткових мінімумів передбачений штраф від 3 до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи від 150 до 240 годин, або обмеження волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.

  • У разі недостовірної декларації на суму понад 2 тисяч прожиткових мінімум передбачений штраф від 4 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи від 150 до 240 годин, або обмеження чи позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.

  • За неподання декларації передбачено штраф від 2,5 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботами від 150 до 240 годин (або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років).

Як уточнили в ОПУ, цей законопроєкт буде внесений на розгляд до Ради як невідкладний.

Нагадаємо, у жовтні минулого року КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Це рішення заблокувало роботу НАЗК.

24 грудня Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за брехню в деклараціях, а 30 грудня НАЗК відновило доступ до реєстру декларацій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: