Комітет рекомендував законопроєкт, який дозволить забирати справи з НАБУ – нардеп

Читать на русском
Парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності підтримав законодавчу ініціативу, яка вносить зміни до статті про підслідність.
Олександра Устінова

Комітет Верховної ради з питань правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт №4392, який може дозволити генеральному прокурору забирати з Національного антикорупційного бюро кримінальні провадження та передавати їх до Служби безпеки України.

Про це у Facebook написала народна депутатка Олександра Устінова.

«Щойно правоохоронний комітет Верховної ради підтримав законопроєкт №4392, який дає можливість генпрокурору в ручному режимі передавати справи з НАБУ в СБУ. Ну щоб наступного разу з такими як Татаров (заступник глави Офісу президента – ред) не паритись, а просто забирати справи з НАБУ і ховати їх», – вважає вона.

Олександра УстіноваНародний депутат України

Нардепка підкреслила, що єдиним запобіжником від цього є погодження генпрокурором такого рішення зі своїм заступником-керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Законопроект підтримали 18 членів комітету.

Згідно порівняльної таблиці законопроєкту №4392, ним пропонується внести зміни до частини 5 статті 36 Кримінального процесуального кодексу, дозволивши забирати в НАБУ справи і передавати їх іншому органу у разі встановлення фактів загроз державній безпеці.

Також до ст. 216 КПК про підслідність хочуть внести зміни, якими хочуть розширити повноваження генпрокурора – він зможе забирати з НАБУ справи за погодженням керівника САП до СБУ, якщо розслідування стосується загроз держбезпеці. Крім того, до ч. 5 ст. 216 КПК, яка теж стосується НАБУ, пропонують внести такі зміни – лише генпрокурор може визначити підслідність за НАБУ у справі, яку розслідує СБУ за такими статтями ККУ: 191, 206-2, 209, 210, 211, 354, 364, 366-1, 368, 368-5, 369, 369-2 і 410.

До цієї ж частини пропонується наступна зміна: за рішенням директора НАБУ погодженого з керівником САП або його заступником детективи НАБУ можуть розслідувати й інші справи, які їм не підслідні. Наразі директор НАБУ може погодити таке рішення з будь-яким прокурором САП.

Нагадаємо, генпрокурор Ірина Венедіктова змінила групу прокурорів САП у справі Татарова. Зробила вона це на підставі, яка не зазначена у законодавстві. Пізніше її заступник взагалі забрав з НАБУ справу Татарова і передав її до СБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: