ВАКС оштрафував свідка у справі розтрати коштів «Агентства місцевих доріг»

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива Національного бюро про накладення грошового стягнення на свідка у справі.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд наклав грошове стягнення директора компанії «СК Автострой» Віктора Гнезділова, якого Національне антикорупційне бюро викликало на допит як свідка у кримінальному провадженні про можливе завищення вартості розроблення проєктної документації по 22 об'єктах капітального ремонту автомобільних доріг в Полтавській області.

Таке рішення 21 січня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в ухвалі, детектив НАБУ викликав Гнезділова на допит в якості свідка на 14 та 21 грудня. Свідок до НАБУ не з'явився. Лише 21 грудня від нього надійшов лист, в якому той підтверджував одержання повісток на допит, але вказав про обставини непереборної сили (епідемії тощо) та повідомив, що готовий онлайн відповісти на всі запитання. Але обмежень на пересування Україною не встановлювалось, а тому Гнезділов міг прибути на допит.

Вивчивши клопотання, суддя його задовольнила і наклала на свідка 1135 грн грошового стягнення.

Раніше детективи встановили, що ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» у грудні 2018 року укладено 22 договори з 4 підрядниками на розроблення проєктно-кошторисної документації по 22 об'єктах капітального ремонту доріг на загальну суму 28,9 млн грн. Так, Агентство уклало в 13 договорів з ТОВ «СК «Автострой» на суму 17,82 млн грн, 4 договори з ТОВ «УСП «Інспецпроєкт» на суму майже 5 млн грн, 4 договори з ТОВ «УСП «Укрбудпроєкт» на суму 4,6 млн грн та 1 договір з ТОВ «Держдорпроєкт» на суму 1,48 млн грн. Втім, в ході аудиту, проведеного контрольною групою територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській та Полтавській областях, було встановлено завищення вартості цих робіт.

У НАБУ з'ясували, що актами виконаної роботи та актами здачі-приймання документації, які складено та підписано в один день 21 грудня 2018 року з договорами на виготовлення проєктно-кошторисної документації визначено, що виконані роботи відповідають умовам договорів, в належному порядку оформлені, прийняті Агентством, як замовником, та оплачені 27-28 грудня 2018 року підрядникам в повному обсязі. У подальшому додатковими угодами до цих договорів термін їх дії продовжено до 31 березня 2019 року, а вся проєктно-кошторисна документація повернута Агентством на адресу всіх підрядників на доопрацювання.

У вказаних листах про повернення Агентство зазначало, що після перевірки його фахівцями документації виявлено відхилення від нормативних документів, які необхідно доопрацювати. Також встановлено, що завдання на розроблення проєктно-кошторисної документації складені підрядниками та затверджені Агентством в листопаді 2018 року, тобто раніше дати укладення договорів на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

В НАБУ вказали, що під час дослідження вказаної проєктно-кошторисної документації встановлено, що її об'єктами є капітальний ремонт автомобільних доріг /Н12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М03/, Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ, Чорнухи-Лубни. При чому розроблення проєктно-кошторисної документації здійснювалось на окремі ділянки доріг, які по суті, являють собою суцільні ділянки. Крім того, встановлено, що Агентством прийнято проєктно-кошторисну документацію на загальну суму 28,9 млн грн, яка не відповідає умовам договорів, склад та зміст якої потребує спеціального дослідження на відповідність нормам ДСТУ щодо визначення вартості.

Нагадаємо, НАБУ розслідує контрабанду техніки через кордон на Волині. Також детективи розслідують розтрату 40 млн грн на ремонт доріг в Луганській області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: