НАБУ розслідує контрабанду техніки через кордон на Волині

Читать на русском
У Національному бюро розслідують факти можливої контрабанди товарів через один із митних постів Волинської області.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливу контрабанду мобільних телефонів, аксесуарів до них, комп'ютерної техніки та комплектуючих до неї через митний пост «Ягодин» Волинської митниці Державної фіскальної служби.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва від 4 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що службові особи Волинської митниці впродовж 2017-2019 років, зловживаючи своїм службовим становищем, вступивши у попередню змову із низкою фізичних осіб, з метою одержання неправомірної вигоди, забезпечили ввезення поза митним контролем на митну територію України через митний пост «Ягодин» Волинської митниці мобільних телефонів, аксесуарів до них, комп`ютерної техніки та комплектуючих до неї без сплати податку на додаткову вартість та митних платежів, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді ненадходження коштів до державного бюджету.

У НАБУ додали, що для виконання цих планів впродовж вказана група осіб використовуючи низку підконтрольних їм компаній (Allworld Global Trading LLP, Agd Rtv Service Sp, ТОВ «Нюанс 15» та інші) здійснила закупівлю вищезгаданих товарів у компанії ASBISC Enterprises PLC. В подальшому дані товари було транспортовано територією Польщі на митну територію України через міжнародний пункт пропуску «Догогуськ-Ягодин» за допомогою вантажних фургонів. Детективи встановили марки, моделі та номери цих автомобілів. В ході аналізу інформації митної статистики автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» ДФС щодо в'їзду цих автівок на митну територію України було встановлено відсутність відомостей щодо митного декларування та оформлення будь-яких товарів, зокрема мобільних телефонів, комп'ютерної техніки та аксесуарів до них.

За даними детективів, службовці Волинської митниці знали про факти перевезення вищевказаними транспортними засобами на митну територію України товарів, які підлягають декларуванню та оподаткуванню. Проте, на думку слідства, вони умисно не вчиняли дій щодо митного оформлення таких товарів, вносили недостовірні відомості до документів та автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» про відсутність у вищевказаних транспортних засобах імпортованих товарів, які підлягають декларуванню та оподаткуванню. За вчинення вказаних дій службовці Волинської митниці нібито отримували неправомірну винагороду.

Разом з тим, у НАБУ встановили, що при виїзді з митної території Польщі через пункт пропуску «Дорогуськ-Ягодин» водіями декларувалося переміщення товарів та подавалися усі необхідні документи з метою подальшого відшкодування податку на додану вартість (VAT) експортерам. У зв'язку з цим детектив просив суд надати тимчасовий доступ до документів польської митниці. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує розтрату 40 млн грн на ремонт доріг у Луганській області. Також детективи проводять слідство за фактами виділення в оренду землі в Одеській області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: