НАБУ розслідує розтрату 40 млн грн на ремонті доріг на Луганщині

Читать на русском
У Національному бюро перевіряють факти можливої розтрати коштів не ремонті дороги в одному з міст Луганської області.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливу розтрату майже 40 млн грн на капітальному ремонті доріг у Луганської області.

Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва Ади Педенко від 25 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що у 2018 році між Управлінням розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області Луганської обласної державної адміністрації та ТОВ «Данко» укладено договір на капітальний ремонт автомобільної дороги Греківка-Голубівка-Нова Астрахань на ділянці км 20+500 - км 26+000. Роботи виконані, а замовником прийняті, про що складено Акт приймання виконаних будівельних робіт. Також між Луганською ОДА та фірмою «Данко» був укладений договір на капітальний ремонт асфальтобетонного покриття дороги по вулиці Об'їзна в Сєвєродонецьку Луганської області. Роботи компанія виконала, а ОДА склала акти приймання робіт.

Однак, згідно аудиту ефективності використання держкоштів на будівництві, реконструкції, ремонті і утриманні доріг, при здійсненні капремонту по вулиці Об`їзна в Сєвєродонецьку управлінням ОДА не проведено заходи щодо отримання та оприбуткування відфрезерованого асфальтобетонного покриття, що в подальшому призвело до його втрати, чим можливо завдано збитки державі на суму майже 2,02 млн грн.

Крім того, детектив зазначив, що фірмою «Данко» включено до акту виконаних будівельних робіт, технаглядом погоджене, а тим самим Управлінням ЛОДА прийнято і оплачено роботи та матеріали на загальну суму прямих витрат 13 млн грн, які не підтвердженні первинними документами. У документах нібито були завищені показники використання машин і механізмів, а улаштування гарячих асфальтобетонних сумішей відбувалося у зимовий період та за неприпустимих погодних умов, що могло призвести до незаконних втрат бюджетних коштів та заподіяння державі збитків на відповідну суму.

Також аудит встановив, що управління Луганської ОДА в порушення не проведено заходи щодо отримання та оприбуткування знятого асфальтобетонного покриття на ділянці дороги Греківка-Голубівка-Нова Астрахань, що в подальшому призвело до його втрати, чим можливо завдано збитки державі на суму 1,63 млн грн.

Разом з тим, компанія «Данко» також включила до акту виконаних будівельних робіт ще додаткові роботи та закупівлю матеріалів на 23,14 млн грн, які технаглядом погоджено, а Управлінням ЛОДА прийнято і оплачено, але які не підтверджені первинними документами. До того ж, улаштування гарячих асфальтобетонних сумішей проходило у зимовий період та за неприпустимих погодних умов, проведення робіт не передбачених проектно-кошторисною документацією, що могло призвести до витрат бюджетних коштів та заподіяння державі збитків на відповідну суму.

На думку детектива, ці дії службових осіб Управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області Луганської ОДА, ТОВ «Данко» та відповідальних осіб за технічний нагляд, призвели до можливих розтрат державних коштів за загальну суму майже 39,8 млн грн.

Так, в ході розслідування детективи НАБУ отримали тимчасовий доступ до документів фірми «Данко» щодо цих ремонтних робіт.

Нагадаємо, НАБУ розслідує відчуження деревини державним лісгоспом. Також детективи розслідують виділення в оренду землі в Одеській області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: