Справа «Роттердам+»: від гучних підозр до подвійного закриття

Читать на русском

21 січня Спеціалізована антикорупційна прокуратура вдруге закрила кримінальне провадження про можливі 39 млрд грн збитків від впровадження формули «Роттердам+». Підставою прокурор Віталій Пономаренко зазначив відсутність складу злочину. «Слово і діло» вирішило нагадати, як розвивалась історія зі скандальною формулою та пов'язаною із нею справою.

У березні 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила так звану формулу «Роттердам+». Нею передбачалося закладення у ціну вугілля вартість його доставлення з порту в Роттердамі до теплоелектростанцій в Україні. Як стверджувало слідство, частка реальних постачань вугілля з ЄС становила лише 130 тисяч тонн на рік, коли загалом в Україні використовували 25,5 млн тонн вугілля на рік.

Таким чином, формула «Роттердам+» поширювалася й на те вугілля, яке привозили з України, тимчасово окупованих територій або з Росії. Очевидно, що доставлення по Україні коштує значно дешевше, аніж з порту в Роттердамі. Тому в НАБУ і САП вважали, що зазначена формула дає надприбутки компаніям, які займалися тепловою генерацією. Зокрема, за версією слідства, основним вигодонабувачем та лобістом формули була група компаній ДТЕК, власником якої є олігарх Рінат Ахметов. За даними НАБУ, ДТЕК займала частку 70-80% в тепловій генерації.

Уже в березні 2017 року НАБУ порушило кримінальне провадження за вказаними фактами. В серпні 2019 року детективи разом із прокурорами вручили підозри у справі, зокрема, колишнім посадовцям НКРЕКП, у тому числі ексголові Дмитру Вовку, а також двом менеджерам групи компаній ДТЕК. Тоді слідство мало у розпорядженні експертизу, яка встановила 18,87 млрд грн збитків від формули «Роттердам+» за період 2016-2017 років. Сам Вовк, як виявилося, перебував за кордоном і тому його оголосили в національний та міжнародний розшуки. Також його заочно взяли під варту.

Однак уже за рік після оголошення підозр прокурор САП Пономаренко вирішив закрити справу за відсутністю складу злочину. На його думку, у слідства немає експертиз, які б підтверджували збитки. Утім у жовтні стало відомо, що НАБУ одержало ще одну експертизу, яка підтверджувала 39 млрд грн збитків від формули «Роттердам+». Паралельно експертка, яка проводила це дослідження, заявила про тиск збоку адвокатів підозрюваних з групи компаній ДТЕК. Поновити справу вдалося через Вищий антикорупційний суд, який скасував рішення прокурора про закриття справи. Однак її так і не скерували до суду.

Детективи НАБУ також спробували відвести прокурора Пономаренка від справи, аби інший прокурор зміг поглянути іншим поглядом на докази. Але ані ВАКС, ані генеральний прокурор їхнього прохання не задовольнили. І от Пономаренко вирішив удруге закрити справу за відсутністю складу злочину. Що буде з нею далі – поки що невідомо, але детективи НАБУ вже оскаржують рішення прокурора.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: