ЄСПЛ виявив порушення прав людини під час подій Майдану

Читать на русском
ЄСПЛ ухвалив рішення у низці справ українців проти держави щодо подій під час Революції гідності в Києві взимку 2013-2014 років. Суд заявив про численні порушення прав людини.
фото Сьогодні

Європейський суд з прав людини виніс рішення у низці справ щодо подій Революції гідності взимку 2013-2014 років. У суді визнали численні порушення прав людини і заявили, що Україна відповідальна за смерть щонайменше одного протестувальника на Майдані.

Про це в четвер, 21 січня, повідомляє «Європейська правда», посилаючись на рішення суду.

Річниця Революції гідності: як змінювалися доходи і витрати українців упродовж 7 роківІнфографіка про те, як упродовж семи років з початку Революції гідності зростали тарифи, ціни та зарплати українців.

Як повідомляється, ЄСПЛ виніс рішення у справах: «Шморгунов та інші проти України», «Луценко і Вербицький проти України», «Кадура і Смалій проти України», «Дубовцев та інші проти України» і «Воронцов та інші проти України».

Європейський суд одноголосно ухвалив, що в рамках цих справ були багаторазово порушені: стаття 3 (заборона тортур і нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції про права людини, пункти 1 і 3 статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність), стаття 11 (свобода зібрань та асоціацій), стаття 2 (право на життя) і стаття 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Згідно з рішенням суду, влада України свідомо використовувала жорстоке поводження, і держава відповідальна за вбивство щонайменше одного протестувальника.

«Суд встановив, що не було проведено ефективного розслідування викрадення, жорстокого поводження і смерті брата пана Вербицького (Юрія Вербицького - ред.), зазначивши, зокрема, що національна влада кваліфікувала це як вбивство, і за нього відповідальна держава», - пише видання.

Також суд вирішив, що влада спочатку навмисно намагалася зірвати мирні протести, використовуючи для цього надмірне насильство і незаконні затримання.

При цьому в ЄСПЛ дійшли висновку, що виявлені порушення були стратегією з боку влади, а розслідування подій на Майдані в багатьох випадках було неефективним.

Згідно з рішенням суду, Україна повинна виплатити 322 тисяч євро як компенсації за позовами 39 учасників подій на Майдані.

Нагадаємо, у січні цього року ЄСПЛ виніс перше рішення у справі «Україна проти Росії».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: