Податкова пільга: що змінилося в нарахуваннях та хто може заощадити на сплаті податків

Читать на русском
Тим, хто через карантин змушений скоротити кількість робочих годин, можна спробувати оформити податкову соціальну пільгу.
Слово і діло

Розмір податкової пільги залежить від прожиткового мінімуму, який збільшився 1 січня 2021 року. «Слово і діло» розбиралося, якою буде податкова пільга цього року, чи змінюватиметься її розмір та кому її нараховують. Що треба знати людям, які працюють на 0,5 ставки, а також тим, хто змушений скоротити робочі години через карантин.

Розмір податкової соціальної пільги в 2021 році

Податкова соціальна пільга застосовується так: розмір зарплати зменшується на розмір чинної пільги і тільки після цього дохід обкладається податком на доходи фізичних осіб. Це регламентується п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України.

Особливість застосування податкової пільги в тому, що вона нараховується до доходу, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень).

Пенсія у 2021 році: у кого виплати зросли з 1 січня, а кому доведеться зачекатиПротягом року пенсія зростатиме у різних категорій українців залежно від виду виплати. Найближче підвищення – у березні.

Для того, щоб отримати право на податкову пільгу граничний дохід особи не може перевищувати 3 180 грн (2 270 х 1,4).

Оскільки прожитковий мінімум для працездатної особи на 1 січня 2021 року становив 2 270 грн., то податкова соціальна пільга дорівнює 1 135 грн (2 270 х 50%).

Тобто більшість людей, які офіційно працюють, не мають права на податкову пільгу, оскільки навіть мінімальна зарплата, яка становить 6 тис. грн, значно більше, ніж граничний дохід для нарахування ПСП (3 180 грн.). Той, чий дохід не перевищує 3 180 можуть скоротити свої податкові витрати.

Однак нижче ми розглянемо категорії працівників, які можуть скористатися цією пільгою. Нагадаємо, що ПСП не надається автоматично. Для того, щоб зменшити виплату своїх податків, треба подати відповідну заяву до бухгалтерії підприємства чи організації, де ви працюєте.

Хто може скористатися податковою пільгою

Пільгою можуть скористатися ті, хто працює на умовах неповного робочого дня. Зокрема, якщо робота на 0,5 ставки, то гарантований мінімальний розмір зарплати: 6 тис. грн х 0,5 = 3 тис. грн.

Крім того, за певних ситуацій (відпустка без збереження зарплати, відпустка із догляду за дитиною до 3 років), якщо працівник не відпрацював місячну норму робочого часу, зарплата за місяць теж може бути менше, ніж 3 180 грн, і, відповідно, виникає право на загальну ПСП.

В умовах карантину таких працівників побільшало, тому варто скористатися нагодою та подати відповідну заяву до бухгалтерії.

Пільга може надаватися тільки на одному місці роботи. Людина, яка працює на декількох підприємствах може обрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу і подати роботодавцю письмову заяву. Тільки після цього їй почнуть нараховувати податкову пільгу.

Податкова пільга для тих, у кого є діти

Якщо співробітник має двох і більше дітей до 18 років, то його граничний розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги зростає кратно кількості дітей. Про це йдеться в абз. 2 пп. 169.4.1 Податкового кодексу.

У 2021 році податкова пільга для працівників, які мають:

  • двоє дітей – 6 360 грн (3 180 грн х 2);

  • троє дітей – 9 540 грн (3 180 грн х 3) і так далі.

Важливо: пільгою може скористатися один із батьків. Якщо чоловік заробляє 20 тис. грн на місяць, а дружина – 6 тис. 400 грн, а граничний розмір доходу становить 6 360 грн., то мама може претендувати на зменшення податків.

Також на пільгу розміром 150% можуть розраховувати одинокі матері (батьки), які працюють, вдови (вдівці) чи опікуни, піклувальники, особи, що утримують дитину з інвалідністю, які мають дитину (дітей) до 18 років за умови, що граничний дохід буде не більше суми, що визначається за формулою: 3 180 грн помножити на кількість дітей до 18 років.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, чим відрізняється податкова пільга від податкової знижки та як студенту повернути частину коштів за навчання.

Також ми писали, кому не треба платити ЄСВ із 1 січня 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: