Податкова пільга та знижка: у чому різниця та як студенту повернути частину коштів за навчання

Читать на русском
Як економити на сплаті податків за допомогою податкової пільги? Хто має право на податкову пільгу та за яких умов її можна отримати? Кому надається податкова знижка на навчання та як її оформити?
Фото з відкритих джерел

В Україні вже 10 років існує податкова пільга, яка дає можливість економити на сплаті податків. Вона не надається автоматично. Для того, щоб зменшити виплату своїх податків, треба подати відповідну заяву до бухгалтерії свого підприємства чи організації. Також за допомогою податкової знижки на навчання можна повернути частину коштів, що були витрачені студентами-контрактниками, або за оплату дитячого садочка чи приватної школи. «Слово і діло» розбиралося, хто має право на податкову пільгу та податкову знижку і як їх оформити.

Що таке податкова пільга?

Податкова соціальна пільга – це можливість **зменшити податки, коли зарплата зменшується на розмір пільги і тільки після цього обкладається податком на доходи фізичних осіб.

Загалом такою пільгою має право скористатися кожен платник податку, що отримує зарплату від одного роботодавця, але тільки за умови, що його зарплата не перевищує суми, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (пп. 169.4.1 ПКУ).

Тепер порахуємо: якщо розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня 2020 року становив 2 тис. 102 грн, граничний дохід для застосування ПСП у 2020 році становитиме: 2102 грн х 1,4 = 2940 грн.

Виходячи з того, що мінімальна зарплата з 1 січня 2020 року не може бути меншою за 4 тис. 723 грн, а граничний дохід для застосування податкової соціальної пільги — 2940 грн, переважна більшість працівників не має права на таку пільгу.

Хто має право на податкову пільгу?

Розмір загальної ПСП на 2020 рік становить 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року (пп. 169.1.1 ПКУ): 2102 грн х 50% = 1051,00 грн.

Тому загальною ПСП зможуть скористатися лише ті, хто працює на умовах неповного робочого часу, але якщо його граничний дохід не перевищує 2 тис. 940 грн.

Пільга може надаватися тільки на одному місці роботи. Отже, якщо людина працює на декількох підприємствах, вона може вибрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу, і подати роботодавцю письмову заяву. Тільки після цього їй почнуть нараховувати податкову пільгу.

Розглянемо, які категорії осіб за певних умов мають право на ПСП у 2020 році навіть за такої невеликої зарплати.

Пільга для працівників, які мають дітей

Якщо в людини, яка офіційно працює, є двоє і більше дітей до 18 років, граничний розмір доходу для застосування ПСП зростає кратно кількості дітей та у 2020 році становитиме:

  • якщо двоє дітей — 5880 грн (2940 грн х 2);
  • якщо троє дітей — 8820 грн (2940 грн х 3).

Тоді розмір податкової соціальної пільги становитиме 1051 грн помножений на кількість дітей віком до 18 років.

Важливо, що тільки для одного з батьків граничний розмір зарплати, що дає право на пільгу, збільшується залежно від кількості дітей віком до 18 років. І це якраз дозволяє обійти ситуацію з мінімальною зарплатою. Тобто, якщо батько двох дітей заробляє 15 тис. грн на місяць, а мама – 5 тис. 300 грн, а граничний розмір доходу становить 5 тис. 880 грн, то мама вже може претендувати на зменшення податків.

На пільгу розміром 150%, яка цього року становить 1 тис. 576 грн 50 коп., можуть розраховувати одинокі матері (батьки), які працюють, вдови (вдівці) чи опікуни, піклувальники, особи, що утримують дитину з інвалідністю, які мають дитину (дітей) до 18 років. Однак, пам’ятаємо, тільки за умови, що граничний дохід буде не більше суми, що визначається за формулою: 2940 грн х на кількість дітей до 18 років.

Кому ще надається податкова пільга в розмірі 150%?

Крім звичайної податкової пільги, є категорії громадян, яким надається підвищена пільга (150 або 200%). Пільга в розмірі 150% становить 1 тис. 576 грн 50 коп. та надається за умови, що граничний розмір доходу не перевищує 2 тис. 940 грн, платнику податку, який є:

  • особою, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб (перша і друга категорії), нагороджених грамотами Президії Верховної ради УРСР у зв'язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

  • учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом;

  • інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена пп. «б» пп. 169.1.4 ПКУ;

  • особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів;

  • учасником бойових дій на території інших країн у період після ДСВ, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», крім осіб, визначених у пп. «б» пп. 169.1.4 ПКУ.

Кому надається податкова пільга в розмірі 200%?

Податкова пільга в розмірі 200% становить 2 тис. 102 грн (за умови, що граничний розмір доходу не перевищує 2 тис. 940 грн).

Така пільга надається:

  • Героям України, Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці або повним кавалерам ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особі, що нагороджена чотирма і більше медалями «За відвагу»;

  • учасникам бойових дій під час Другої світової війни або особі, яка за тих часів працювала в тилу, та інвалідам I і II груп, з числа УБД на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

  • колишнім в'язням концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою чи реабілітованою;

  • особі, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували в стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;

  • особі, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року до 27 січня 1944 року.

Яка податкова пільга для студентів, що працюють?

Якщо студент працює та отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.

У разі, якщо студент, який не отримує стипендію або отримує спонсорську стипендію та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, то він має право на застосування податкової соціальної пільги в розмірі 150% за умови, що розмір його зарплати на місяць не перевищує у 2020 році – 2940,00 гривень.

При цьому він повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету.

Розмір загальної ПСП становить 1021 грн. Оскільки податкова соціальна пільга для студентів, які працюють, становить 150%, то вона дорівнюватиме 1 тис. 576 грн 50 коп.

Як студенту-контрактнику повернути сплачені за навчання кошти?

Частину витрат за навчання у вигляді податкової знижки можна повернути згідно зі статтею 166 Податкового кодексу України.

Відшкодовуються витрати на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки) або член його сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

Вимоги для отримання знижки:

  • громадянство України та наявність ІПН (ідентифікаційного коду);

  • не бути приватним підприємцем.

Відшкодуванню підлягають лише послуги вітчизняних вищих навчальних закладів. Не відшкодовуються додаткові курси чи навчання на військовій кафедрі.

Як вирахувати розмір податкової знижки?

Знижка становить 18% від вартості навчання. Враховуються фактичні витрати попереднього року. Сума податкової знижки не може перевищувати розмір сплаченого податку з доходів фізичних осіб (ПДФО).

Наприклад, якщо ваша заробітна плата за рік становила 50 тис. грн, з неї було стягнено ПДФО в розмірі 18.00 % (50 000*0.18 = 9 000 грн).

  1. Якщо вартість року навчання становила 32 тис. грн. 32 000 * 0.18 = 5 760 грн – розмір податкової знижки.

  2. Якщо вартість року навчання становила 60 тис. грн. 60 000 * 0.18 = 10 800 грн.

У такому разі, оскільки ця сума є більшою за сплачені податки (9 тис. грн), податкова знижка становитиме саме 9 тис. грн – суму сплачених податків.

Які документи треба подавати для отримання податкової знижки?

Звертатися слід до Державної фіскальної служби за місцем вашої реєстрації. Надаються наступні документи:

  • паспорт;

  • ІПН (ідентифікаційний код);

  • декларація про майновий стан і доходи;

  • довідка про заробітну плату (за формою № 3);

  • копія договору з навчальним закладом;

  • копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) про оплату навчання;

  • документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб);

  • заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

Оформити податкову знижку можливо до 31 грудня року наступного за звітним. Тобто у 2020 році слід подавати документи за 2019 рік.

Згідно зі статтею 179 Податкового кодексу України в разі ухвалення вам компенсації за навчання кошти будуть переведені на ваш банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакету документів.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Раніше «Слово і діло» розбиралося, як користуватися програмним РРО.

Також ми писали, чому бебі-бокси будуть «видавати» грошима та куди звертатись по компенсацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: