ФОПи, фермери, пенсіонери: кому не треба платити ЄСВ із 1 січня

Читать на русском
Кому з ФОПів дозволили поки що не платити ЄСВ, коли подавати звітність по-новому, чи звільнили від виплат найманих працівників.
Слово і діло

Через пандемію коронавірусу Верховна рада ухвалила низку змін до законодавства, щоби полегшити життя підприємцям. Окремим категоріям ФОПів уже виплатили по 8 тис. грн держпідтримки. Зокрема, від 1 січня низка підприємців звільняється на певний період від сплати єдиного соціального внеску. «Слово і діло» пропонує ознайомитися, кому з початку 2021 року можна не платити ЄСВ та на які новації у законодавстві слід звернути увагу.

Єдиний податок та ЄСВ для всіх груп ФОП на 2021 рік

Оскільки податкові канікули є тимчасовим явищем, нагадуємо, як змінюватиметься протягом року розмір єдиного податку та ЄСВ для підприємців. З 1 січня зросла мінімальна зарплата до 6 тис. грн, відповідно, для ФОПів другої групи ЄСВ зріс до 1 320 грн та соціальний внесок – до 1 200 грн. За старою ставкою слід встигнути заплатити до 19 січня.

ФОП 1 група: єдиний податок з 1 січня становитиме 227 грн, єдиний внесок (ЄСВ) – з 1 січня визначено у сумі 1 320 грн, з 1 грудня – 1 430 грн.

ФОП 2 група: єдиний податок з 1 січня становитиме 1 200 грн, єдиний внесок (ЄСВ) – з 1 січня визначено у сумі 1 320 грн, з 1 грудня – 1 430 грн.

ФОП 3 група: єдиний податок з 1 січня становитиме 5% доходу або 3% доходу та ПДВ на додачу. Єдиний внесок (ЄСВ) – з 1 січня визначено у сумі 1 320 грн, з 1 грудня – 1 430 грн.

ФОП загальна система: єдиний податок – 18% ПДФО та 1,5% ВЗ, єдиний внесок з 1 січня – 1 320 (мінімум), з 1 грудня – 1 430 (мінімум).

Якщо підприємець не отримував доходу

Зміни у сплаті єдиного внеску передбачені законом № 592 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників.

З 1 січня 2021 року не треба сплачувати мінімального розміру ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку):

  • ФОПам (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування);

  • особам, які провадять незалежну професійну діяльність;

  • членам фермерського господарства;

Тобто для згаданих категорій у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду самостійне визначення бази нарахування єдиного внеску є винятково правом, а не обов'язком.

Які категорії пенсіонерів звільняються від сплати ЄСВ

Згідно із законом № 592, від сплати ЄСВ звільняються:

  • ФОПи та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років;

  • особи, які досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та отримують пенсію або соціальну допомогу;

  • особи з інвалідністю.

Усі вони можуть бути платниками єдиного внеску тільки добровільно.

Чи звільняються від сплати ЄСВ наймані працівники

Зміни до законодавства передбачають, що звільняються від сплати єдиного внеску за себе:

  • особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою-підприємцем, так і особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичні особи-підприємці, які мають основне місце роботи за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Які категорії ФОПів можуть не платити ЄСВ

На період протиепідемічних заходів, згідно із законом №1072 звільнено від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників єдиного податку першої групи за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе.

Тобто єдиний внесок спрощенці першої групи не сплачують за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року. Важливо, що законом чітко визначено, ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника 1-ї групи.

ФОПи другої та третьої груп не звільняються від виплати ЄСВ. Не платити соцвнесок можуть тільки підприємці, які не отримали доходу. Підкреслимо, нарешті для всіх підприємців та найманих працівників врегулювали момент, що в разі неотримання доходу, вони не мають платити ЄСВ.

Коли вперше подається податковий розрахунок за новою формою

Нагадаємо, що податкові канікули і виплати ФОП не звільняють підприємців від обов'язкового подання звітності.

Мінфін наказом від 15 грудня 2020 року № 773 оновив форму звітності № 1ДФ, в якій тепер відображатимуть відомості щодо нарахування сум ЄСВ. Нова форма отримала назву «Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».

Розрахунок по-новому вперше подається за I квартал 2021 року, окремо за кожен квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів за останнім календарним днем звітного кварталу.

Якщо останній день терміну припадає на вихідний або свято, останнім днем вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Важливо: розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент і незалежно від того, чи виплачені платником єдиного внеску суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

Зверніть увагу, що в зв’язку зі зміною районів могли також змінитися й реквізити для виплат, тож краще їх перевірити перед тим, як переказати кошти.

Штрафи за несплату єдиного податку

Оскільки звільнення чи відтермінування від сплати єдиного внеску є тимчасовим явищем, нагадаємо, які штрафи передбачені для тих, хто вчасно не розрахується з податковою.

Для ФОПів 1 та 2 груп несплата або сплата не в повному обсязі авансових внесків єдиного податку до 20 числа поточного місяця тягне за собою штраф у розмірі 50% ставки єдиного податку (п. 122.1 ПК):

  • ФОП 1 група – 113,5 грн;

  • ФОП 2 група – 600 грн.

Раніше «Слово і діло» розібралося, які новації в оподаткуванні для ФОПів запроваджено у 2021 році.

Також ми писали, що з 1 січня в Україні запроваджується єдиний рахунок для податків та ЄСВ.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: