Обшук у Держгеокадастрі: суд скасував арешт техніки фігуранта

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання представника власника майна про зняття арешту.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд скасував арешт мобільного телефона і планшета фігуранта справи про заволодіння землею в Сумській області, в житлі якого детективи Національного антикорупційного бюро провели обшук.

Таке рішення 14 січня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, службові особи Главку Держгеокадастру в Сумській області усупереч ст. 84, 116, 122, 149, 150 Земельного кодексу України, зловживали службовим становищем в інтересах ТОВ «АФ Довіра 2008», унаслідок чого із державної власності безповоротно вибула особливо цінна земля на території Роменського району Сумської області загальною площею близько 2000 га. Вказані земельні ділянки перебували на праві постійного користування в державного підприємства «Дослідне господарство «Іскра» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України та державного підприємства «Дослідне господарство «Агрофірма «Надія» Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.

У межах цієї справи детективи НАБУ 25 лютого провели низку обшуків, зокрема у Главку Держгеокадастру в Сумській області та за місцем проживання фігуранта розслідування. За результатами обшуку детективи вилучили два мобільні телефони iPhone 5S і iPhone 11Pro, а також планшет iPad. Вказана техніка визнана речовими доказами. На думку слідства, за допомогою телефонів і планшета фігурант підтримував зв'язок з іншими особами, причетними до протиправного вилучення особливо цінних земель.

Втім представник власника майна подав клопотання про скасування арешту з техніки. На думку адвоката, ця техніка не відповідає критеріям речового доказу. Детектив НАБУ вказав, що iPad містить контакти абонентських номерів, які використовували фігуранти справи, а також директор ТОВ «АФ «Довіра 2008»; телефон iPhone 5S містить контакти, які використовувала начальник ГУ Держгеокадастру в Сумській області, власник ТОВ «АВІС УкрАгро», працівник ТОВ «АФ «Степ» та директор ТОВ «АФ «Довіра 2008». Однак пам'ять вищевказаних носіїв інформації скопійовано у повному обсязі.

Вивчивши клопотання, суддя задовольнив його частково і скасував арешт лише планшету iPad і телефону iPhone 5S.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: