Захист від COVID-19: де українці можуть отримати щеплення

Читать на русском
Вакцинація від COVID-19 у світі йде повним ходом. Чи можуть українці отримати щеплення в інших країнах та скільки доведеться чекати.
Слово і діло

Понад 30 країн розпочали вакцинацію від COVID-19 та їхня кількість збільшується щодня, а тих, хто отримав щеплення, уже десятки мільйонів. «Слово і діло» поцікавилося, в яких країнах українців обіцяють щепити від коронавірусу безкоштовно, куди можна поїхати, щоб самостійно зробити щеплення, коли препарат нарешті з'явиться в Україні і розпочнеться імунізація від COVID-19, а також чи можна буде купити вакцину в країні.

В Україні вже пропонують купити вакцину від коронавірусу

Коли є попит, одразу з'являється і пропозиція. Шахраї активно пропонують в соцмережах і месенджерах «вакцину Короновірусу/coronavirus» від «дуже страшного вірусу». Запевняють, що «розробили цю протиотруту в Ізраїлі найкращі фахівці своєї справи». Далі йде пропозиція – «замовляйте протиотруту від CoV вірус». Однак посилання, за яким пропонують зробити замовлення, неактивне.

Не виключено, що така нехитра пропозиція встигає знайти своїх довірливих жертв до того, як буде заблокована.

Нагадаємо, раніше деякі ЗМІ писали про те, що топчиновники України, а також бізнесмени нібито вже роблять щеплення так званою VIP-вакциною від коронавірусу, викладаючи за неї від 1 до 3 тис. євро. Мовляв, українські селебріті і віпи віддають перевагу препаратам німецької компанії BioNTech і американської Pfizer.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль навіть доручив Міністерству охорони здоров'я та МВС перевірити інформацію про підпільну вакцинацію. Про це він написав 6 січня у своєму Telegram-каналі.

Українців обіцяють безкоштовно прищеплювати в Польщі

Представник прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик заявив, що кожна людина, яка легально мешкає на території країни і має, наприклад, карту тимчасового або постійного проживання зможе отримати щеплення від коронавірусу безкоштовно.

«Тут немає обмежень, тому працівники з України або інших країн зможуть вакцину отримати безкоштовно», – сказав Дворчик «Польському радіо».

Нагадаємо, в Польщі, як і в інших країнах Євросоюзу, вакцинація від коронавірусу стартувала 27 грудня 2020 року препаратом Pfizer/BioNTech.

До кінця січня 2021 року Польща розраховує отримати 1,5 млн доз вакцини.

До кінця першого кварталу очікується, що в країну також доставлять приблизно 840 тис. доз препарату Moderna.

Чи можна вакцинуватися в Європі

Пізньої весни вакцини будуть в широкому доступі, і за бажанням ними зможуть скористатися також і медичні туристи, пише Deutsche Welle.

Заможні країни скупили більшу частину вакцин від коронавірусу – ВООЗЗа даними ВООЗ, станом на зараз вакцинацію населення від коронавірусу ефективними COVID-вакцинами проводять 42 країни, з них 36 - мають високий рівень доходів.

Тим, хто захоче приїхати в ЄС і зробити щеплення за свій рахунок, варто орієнтуватися на пізню весну або літо, коли вибір буде вже щонайменше серед шести зареєстрованих препаратів.

Зважаючи на те, що в ЄС живе близько 450 млн осіб, а щепитися збираються, виходячи з різних опитувань, від половини до двох третин дорослих жителів ЄС, наявних замовлень вакцини вистачить для всіх охочих.

Гуртова ціна вакцин від COVID-19 коливається в межах від 5 євро до 74 доларів, яка для кінцевого покупця ще трохи збільшиться.

Найдорожча на даний момент вакцина корпорації Moderna коштуватиме урядам залежно від обсягу від 25 до 37 доларів США за дозу, а ціна дворазового щеплення складатиме від 50 до 74 доларів.

Очікується, що найдешевшою буде Оксфордська вакцина компанії AstraZeneca: ціна дози складе близько 2,50 євро, а повна імунізація стане в 5 євро.

Тим, хто може собі дозволити з'їздити в Європу, щоб зробити щеплення від коронавірусу, нагадуємо, що повторна вакцинація, зазвичай, робиться через 21 день.

Ввозити вакцину на територію України приватно (купити другу дозу, щоб зробити щеплення вдома) не вийде, оскільки в нашій країні поки не зареєстрована жодна з них. До того ж, не для кожної вакцини вдасться дотримати температурний режим навіть під час авіаперельоту.

Коли вакцина з'явиться в Україні

Міністерство охорони здоров'я уклало контракт про постачання в Україну китайської вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech. Про це повідомляється на сайті «Лекхім», яке стверджує, що є ексклюзивним постачальником китайської вакцини SARS-CoV-2.

Нагадаємо, що раніше підприємство «Лекхім» перемагало в тендерах на мільйонні закупівлі лікарських препаратів під час перебування міністром охорони здоров'я скандально відомої Раїси Богатирьової.

Зараз «Лекхім» заявляє про те, що уклало договір з китайським виробником на закупівлю понад 1,9 млн доз за ціною 504 грн за дозу.

За умовами договору, першу партію (700 тис. доз) привезуть в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним з компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, або компетентним органом ЄС.

Тобто відомостей про реєстрацію вакцини, яку хочуть завезти в Україну, ще немає. Вакцина буде представлена на прекваліфікацію ВООЗ в лютому 2021 року.

Однак «Лекхім» має намір завезти в Україну 5 млн доз китайської вакцини вже в I півріччі 2021 року, а перше постачання планується на березень.

Що відомо про китайську вакцину, яку планують завезти в Україну

Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною, яка випускається в шприці і зберігається за температури від +2 до +8 градусів за Цельсієм. У ній використаний неживий вірус, який використовується для активізації імунної системи.

«Лекхім» повідомляє, що під час розроблення китайської вакцини використовувалися 12 штамів з Китаю, Італії, Іспанії, Швейцарії, Німеччини, Великої Британії.

Раніше в МОЗ повідомляли, що в Україні безкоштовне вакцинування передусім проведуть серед громадян з групи ризику, і тих, хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією.

Офіс президента повідомляє, що постачатимуть китайську вакцину окремо від механізму COVAX, за яким нашій країні гарантоване одержання 8 млн доз вакцини безкоштовно.

При цьому «Лекхім» позиціонує себе «офіційним і ексклюзивним постачальником препарату CoronaVac (Sinovac Biotech) в Україні» та оголошує з 15 січня по 15 лютого про прийняття заявок від промислових та інших підприємств України, які зацікавлені в проведенні вакцинації своїх співробітників. У цьому разі підприємство повідомляє, що постачання вакцини в Україну заплановане не на березень, а на квітень-травень 2021 року.

Коли можна буде купити вакцину в Україні

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що, можливо, в Україні з'явиться великий обсяг вакцини, що дасть змогу, за бажанням, купити її, не чекаючи безкоштовної імунізації.

Пандемія COVID-19: чотири етапи вакцинації українцівУкраїнців хочуть вакцинувати від коронавірусу в чотири етапи – з січня 2021-го до березня 2022 року. Але це попередній план.

За його словами, це можна буде зробити не раніше, ніж у другому півріччі 2021 року. Зараз всі обсяги викуплені державою.

«Ми ще поки питання платної вакцинації навіть не розглядаємо. Весь пріоритет – винятково на забезпечення кампанії безкоштовної, добровільної імунопрофілактики для населення за нашими п'ятьма етапами», – сказав Ляшко.

Нагадаємо, що раніше Ляшко сказав, що COVAX направило в Україну листа про можливість постачань в країну м-РНК вакцини вже найближчим часом, однак не уточнив термінів.

В Україні планують виробляти китайські вакцини від COVID-19, грипу, гепатиту

У другій половині 2022 року «Лекхім-Харків» планує налагодити виробництво вакцин. Оскільки це буде генерик (аналог) китайської вакцини, то на ринок вона потрапить після того, як закінчиться термін патенту на оригінал.

Тобто спочатку китайці торгуватимуть своєю вакциною, а потім в Україні зможуть продавати її аналог.

Проєктування виробництва розпочалося ще в листопаді 2020 року, повідомили в «Лекхім». Співпраця з китайцями передбачає організацію масштабного виробництва готових лікарських форм вакцин (в тому числі CoronaVac) з 2022 року, а з 2025-го – повний цикл виробництва основного переліку вакцин.

У Харкові збираються робити винайдені китайцями вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2, вірусу грипу (чотиривалентна вакцина), поліомієліту. Чи запустять українські потужності, або будемо й далі закуповувати чужі препарати – покаже час.

Раніше «Слово і діло» писало, які країни вже почали вакцинацію від COVID-19.

Також ми детально розбиралися, на що і скільки витратили грошей з Фонду боротьби з COVID-19.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: