Світовий океан у 2020 році поглинув рекордну кількість тепла – вчені

Читать на русском
Впродовж минулого року Світовий океан поглинув рекордну кількість тепла (близько 230 зеттаджоулів енергії), що свідчить про прискорення процесу глобально потепління на планеті.
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Впродовж минулого року Світовий океан поглинув рекордну кількість тепла (близько 230 зеттаджоулів енергії), що свідчить про прискорення процесу глобального потепління на планеті.

Про це свідчать результати дослідження, яке було проведене міжнародною групою кліматологів, яке було оприлюднене у науковому журналі Advances in Atmospheric Sciences.

Глобальне потепління стане причиною багатьох катастроф – ООНДо 2030 року кількість людей, які потребують міжнародної гуманітарної допомоги може сягнути позначки у понад 150 млн осіб.

Зазначається, що Світовий океан поглинає понад 90% надлишків тепла, які з'являються через глобальне потепління. Відтак підвищення температури його води показує, як протікає цей процес.

«Наші спостереження показали, що довгострокова тенденція на прискорення потепління клімату триває», — заявив один з авторів дослідження, професор Інституту фізики атмосфери Китайської академії наук Ліцзінь Чен.

Він з колегами детально вивчив, як Світовий океан накопичував тепло з середини минулого століття по 2020 рік. Для цього вони використовували кліматичні моделі і дані з трьох тисяч надводних і підводних буйків і автономних станцій спостереження.

Аналіз показав, що за весь час спостережень теплова енергія, яку запасли води Світового океану, збільшилася на 380 зеттаджоулів. Цього вистачило б, наприклад, щоб закип'ятити 30 млрд півторалітрових чайників.

Більше як половина цього тепла була сконцентрована у верхніх шарах океану, де до кінця 2020 року накопичилося понад 230 зеттаджоулів надлишкової енергії.

Заміри вчених показують, що тепло потрапляло в товщу океану в основному з тих прибережних регіонів Землі, які розташовані поруч з найбільшими містами світу. Особливо активно цей процес проходив минулого року і відтак Світовий океан поглинув рекордну кількість тепла.

В цілому це призвело до того, що через підвищення температури води рівень Світового океану виріс приблизно на пів сантиметра. Вчені наголошують, що в найближчі роки цей показник може різко збільшитися.

Нагадаємо, раніше в ООН закликали світових лідерів припинити будувати електростанції, які працюють на вугіллі та об’єднатися у коаліцію за припинення викидів вуглецю для того, щоб призупинити процес глобального потепління.

Також в Організації закликали людство «припинити війну з природою».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: