У Кабміні пропонують знизити ціни на газ на 44%

Читать на русском
З лютого пропонується обмежити ціну на газ для вразливих споживачів рівнем хаб мінус з додаванням граничної націнки постачальників і зафіксувати таку ціну на рік. Таку пропозицію озвучив глава Міненерго Юрій Вітренко.
Фото: Liga.net

З лютого пропонується обмежити ціну на газ для «вразливих споживачів» рівнем «хаб мінус» з додаванням граничної націнки постачальників і зафіксувати таку ціну на рік.

Таку пропозицію відомства озвучив глава Міненерго Юрій Вітренко.

«За нашими розрахунками, мова йде про рівень ціни 5356 грн (за 1000 куб. м), тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%», – написав він у Facebook.

За його словами, держкомпанія «Укргазвидобування» продаватиме постачальникам для «вразливих» споживачів газ за ціною «хаб мінус», ціна буде переглядатися раз на рік на підставі котирувань на біржі у листопаді.

«Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни. Споживачі зможуть так само вільно вибирати собі постачальника, при цьому якщо вони не є «уразливими» споживачами, то вони зможуть вибирати і контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти», – додав Вітренко.

Комунальні платежі: чому опалення дорожчає, хоча Зеленський обіцяв знизити тарифиНайчутливіший комунальний платіж для українців знову зростає. Хто та за яким принципом формує тарифи на тепло та газ.

Зараз пропозиція Міненерго на стадії обговорення.

«Можуть бути «підводні камені», зокрема юридичні обмеження; важливо врахувати всі ризики, зокрема ризик маніпуляцій з боку постачальників; нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що мова йде саме про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад; бажано ще й залучити міжнародних партнерів для спільного тиску на «Газпром» та ін.», – написав Вітренко.

При цьому він додав, що Міненерго готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони кращі і швидше вирішують проблеми на ринку.

Відзначимо, цей спосіб зниження цін на газ напередодні озвучив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, але, на скільки він допоможе зменшити вартість, він не уточнив.

Нагадаємо, учора в багатьох областях України люди протестували проти високих тарифів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: