У Кабміні розповіли, яким чином планують «суттєво знизити» тарифи на газ

Читать на русском
Глава Кабміну Денис Шмигаль озвучив два підходи, які дозволять знизити тарифи на газ для українців. А НКРЕКП перевірить всіх газопостачальників, у яких встановлені найвищі ціни на транспортування газу.
kmu.gov.ua

У понеділок, 11 січня, відбулася нарада голови Кабміну з керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС і представниками ОПУ. На ній було напрацьовано два підходи, які дозволять «суттєво знизити тарифи на газ для населення».

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на своїй сторінці в Facebook.

Комунальні платежі: чому опалення дорожчає, хоча Зеленський обіцяв знизити тарифиНайчутливіший комунальний платіж для українців знову зростає. Хто та за яким принципом формує тарифи на тепло та газ.

Глава Кабміну описав кожен з підходів. Перший запропонувало Міненерго.

«Перший підхід — це формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України», який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил», - пояснив він.

Другий шлях зниження тарифів представив «Нафтогаз».

«Другий підхід, який пропонує державна компанія «Нафтогаз», — це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз». Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців», - зазначив прем'єр.

Шмигаль також додав, що на нараді вдалося сформувати механізм, який дозволить знизити ціну на транспортування газу.

У зв'язку з цим НКРЕКП терміново починає «ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу».

При цьому в Кабміні зазначили, що сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати послуг ЖКГ.

Нагадаємо, в Україні вже другий тиждень тривають протести через високі тарифи на газ. Люди перекривають траси і блокують адмінбудівлі.

Сьогодні, 11 січня, президент Володимир Зеленський доручив Кабміну терміново вирішити питання з тарифами на газ.

Також повідомлялося, що «Слуга народу» готує антикризовий план через підвищення тарифів.

«Слово і діло» раніше публікувало детальну інфографіку - як змінилися соцвиплати і тарифи на ЖКП з 1 січня 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: