У Зеленського відреагували на заяву КСУ

Читать на русском
Відсторонення Олександра Тупицького не є блокуванням роботи Конституційного суду, адже указ президента Зеленського стосується лише одного судді КС.

Робота КСУ не буде заблокована в разі відсторонення його голови Олександра Тупицького.

Про це сказав представник президента в КСУ Федір Веніславський «Радіо Свобода», коментуючи заяву суду, ухвалену напередодні.

«Відсторонення Олександра Тупицького не є блокуванням роботи Конституційного суду, адже указ президента Зеленського стосується лише одного судді КС. Без пана Тупицького на цей час є 14 суддів КС, і вони можуть розглядати будь-які питання і схвалювати будь-які рішення», - заявив він.

За його словами, під час відсутності голови суду його повноваження виконує перший заступник. А якщо відсутній заступник голови КСУ, повноваження голови перейдуть до найстаршого за віком судді.

Тому, каже Веніславський, Конституційний суд працює у «звичайному режимі, жодних підстав говорити про його нібито блокування КС поки що немає».

Також він зазначив, що під час вчорашнього засідання КСУ «нічого екстраординарного не сталося», а ухвалена заява «не має ніякого юридичного значення», тому що «фактично в ній просто цитують норми Конституції щодо поділу влади, незалежності КС, взаємодії органів влади, тощо».

Веніславський додав, що Тупицького відсторонили у зв'язку з кримінальною справою щодо нього. Але статусу судді його не позбавляли, повноважень його не припиняли, і його не звільняли. А відсторонити його необхідно було, аби Тупицький не втручався в досудове розслідування і не міг йому перешкодити, зазначив представник президента.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького з посади судді на два місяці.

В КСУ заявили, що своїм указом Зеленський перевищив повноваження.

Відзначимо, 5 січня судді КСУ висловили стурбованість ситуацією, що склалася, заявивши про «неприпустимість» таких дій з боку президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: