Особливий статус ОРДЛО: що змінить продовження дії закону для Донбасу

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Президент Володимир Зеленський підписав закон про продовження на рік дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Андрій Горбенко пояснив, що продовження дії документа свідчить про те, що ситуація на Донбасі не змінилась.

«Закон будуть продовжувати, допоки триває війна. Єдине, що може змінитися, це якщо будуть військові зрушення. Цей статус фактично нічого не дає, але визначає формально порядок управління територіями. Тобто закон визначає якийсь мінімальний порядок. Тимчасово, звісно. І, вірогідно, його будуть продовжувати ще не раз. Але, в принципі, це говорить про те, що ситуація на Донбасі не зрушила з мертвої точки», ‒ сказав Горбенко.

Експерт додав, що відмовитися від такого статусу неможливо, бо таким чином можна забезпечити там присутність влади.

У Раді розповіли про неможливість проведення виборів в ОРДЛО найближчим часомПроведення місцевих виборів за українським законодавством на тимчасово окупованій бойовиками території Донбасу в найближчій перспективі неможливе, оскільки організувати прозорий виборчий процес в умовах війни вкрай важко.

«Звісно, забезпечити повний контроль неможливо, як це здійснюється на підконтрольних територіях. Тому такий статус потрібен. З іншого боку, цей статус – синтетичний, бо у нас немає цього у Конституції», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, раніше очільник української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив про потребу припинити конфлікт на Донбасі на початку 2021 року для того, щоб вже у березні провести там місцеві вибори.

Умови для проведення виборів в ОРДЛО назвав і очільник МЗС Дмитро Кулеба. За його словами, вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей повинні відбутися відповідно до Копенгагенських критеріїв ОБСЄ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: