Підвищення мінімалки і судова реформа: що обіцяє Зеленський на 2021 рік

Читать на русском
Володимир Зеленський у 2021 році обіцяє розпочати глобальну судову реформу, а також відремонтувати ще більше доріг.
president.gov.ua

«Слово і діло» підбило підсумки року і склало топ виконаних і провалених обіцянок Володимира Зеленського. Тепер пропонує подивитися, що український президент уже пообіцяв зробити в 2021 році.

«Велике будівництво»

Основна частина обіцянок президента Зеленського на наступний рік пов'язана з програмою «Велике будівництво».

У 2021 році Зеленський пообіцяв додати до цієї програми музеї і замки та в цілому розпочати реставрацію 100 «туристичних магнітів» (історичних і культурних місць).

Крім того, в програму глава держави обіцяє внести аеропорт Полтави: «Ми обов'язково полтавський аеропорт внесемо до другої частини програми «Велике будівництво», там, де будуть аеропорти у всіх важливих точках України. Ми їх почнемо будувати в 2021 році. Побудуємо, я впевнений, за два-три роки всі аеропорти, які потрібні в Україні». Відзначимо, за словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, в держбюджеті-2021 передбачено фінансування розвитку аеровузлів у Дніпрі, Вінниці, Рівному та Херсоні – 2,4 млрд грн.

Щодо доріг – президент ще влітку заявив, що в 2021-му їх побудують «в півтора разу» більше, ніж цьогоріч. Відзначимо, за даними «Укравтодору», в поточному році оновили більше 3,9 тисяч км доріг державного значення (станом на початок грудня). Зокрема, Зеленський обіцяв завершити ремонт трас Київ – Харків – Довжанський і Кривий Ріг – Запоріжжя.

Також в наступному році Зеленський зобов'язався оснастити 210 приймальних відділень медичним обладнанням. «Ми підвищили заробітну плату медикам на 30%. Але ми всі розуміємо, що цього недостатньо, тому прагнемо в 2021 році продовжувати збільшення заробітних плат. Також в планах – оснащення 210 приймальних відділень, 450 нових машин швидкої допомоги», – сказав президент. Однак, нагадаємо, що до кінця цього року 210 приймальних відділень повинні були побудувати, але не побудували, готові тільки 16.

«Соціальні» обіцянки Зеленського

Протягом 2021 року Зеленський пообіцяв збільшити мінімальну зарплату до 6,5 тисяч гривень. Спочатку це хотіли зробити з 1 липня, але потім перенесли таке підвищення до 1 грудня. Це вже закладено в держбюджеті-2021.

Крім того, на наступний рік президент має намір забезпечити розроблення програми підтримки пенсіонерів, яким виповнилося 75 років. Відзначимо, в бюджеті передбачено, що з 1 липня пенсіонерам у віці від 75 до 80 років будуть додатково виплачувати по 400 гривень.

На час опалювального сезону 2020/2021 років президент обіцяв майже наполовину знизити тарифи на опалення.

Що ще президент повинен зробити в 2021 році

1 липня 2021-го в Україні має запрацювати ринок сільськогосподарської землі. Однак Зеленський запевнив, що запуск відтермінують, якщо не буде забезпечено підготовку до нього: «Якщо не будуть готові нормальні кадастри тощо, ну, значить, продовжимо цей термін».

З 8 по 24 січня в Україні буде жорсткий карантин. Але Зеленський обіцяв, що кордон не закриватимуть. І поки що такого обмеження уряд не анонсував.

І справді важлива обіцянка на наступний рік – розпочати проведення «глобальної» судової реформи. «Ми запустили Вищий антикорупційний суд, і вже є вироки – він працює більше року. Я вважаю, що це важливо, тому що хворе місце в Україні – це суди, зараз ми «воюємо» з деякими суддями Конституційного суду, які хочуть зруйнувати антикорупційну структуру в Україні. У них нічого не вийде. Ми все це переформатуємо. І наступний великий крок – це глобальна судова реформа в Україні, яку ми почнемо втілювати з наступного року, так як вже підготовлено багато законів, підготовлені етапи впровадження цих реформ», – розповів президент в інтерв'ю The New York Times.

Нагадаємо, всі обіцянки Володимира Зеленського можна подивитися в його профілі на нашому сайті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: